ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

HIREINK

in HIREINK
10. 01. 10
Módosítás: 12 június 2017
Készült: 10 január 2010

(Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery - NOTES )

A Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika endoszkópos laboratóriuma a merev endoszkópok, majd később a flexibilis eszközök megjelenésével is az invasiv beavatkozások alkalmazásában az élen járt.

Az első publikációk a természetes szájadékokon keresztül végzett endoszkópos sebészeti (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, NOTES) beavatkozásról, illetve a mágnesek gastrointestinális sebészetben való alkalmazásáról 2004-ben jelentek meg.

 A cikkek megjelenését követően munkacsoportunk szinte azonnal foglalkozni kezdett az új módszerekkel. Kísérleteinkhez bioszintetikus modellt használtunk, mivel akkoriban elsődleges célunk az volt, hogy kipróbáljuk, vajon a hagyományos, a mindennapi gyakorlatban használt műszerekkel képesek vagyunk-e mi is elvégezni ezeket a beavatkozásokat? Mivel az új módszer egyik hátránya, hogy valamelyik szervünkön (gyomor, vastagbél, hüvely, hólyag) nyílást kell készíteni a hasüregbe jutáshoz, melynek elégtelen zárása a műtét után komplikációkhoz vezethet, ezért első kísérletnek a gastro-jejunostomia készítését választottuk, ahol a gyomron ejtett metszést az anastomosis elkészítésére használtuk fel. Később egyéb transgastricus beavatkozásokat is végeztünk (appendectomia, tuba-ligatura, cholecystectomia). A világban az elmúlt két év alatt exponenciálisan nőtt a különböző ilyen módon elvégzett beavatkozásokról szóló publikációk száma, és egymás után alakultak meg a különböző régiók, országok ezzel foglalkozó társaságai.

Egyesületünk azért alakult, hogy Magyarországon is legyen egy olyan szervezet, mely a belgyógyászat és sebészet határterületén helyet foglaló invasiv flexibilis endoszkópiával foglalkozik. Reméljük az országban ehhez társakra, és támogatókra lelünk.

Dr. Lukovich Péter Budapest,

2007. december 16.

in HIREINK
14. 12. 21
Módosítás: 12 június 2017
Készült: 21 december 2014

 

Tudományos csoportunk több éve azon dolgozik, hogy a jelenlegi magyar sebészeti orvosképzésben olyan laparoscopos oktató- és vizsgarendszert dolgozzon ki, melynek segítségével objektíven eldönthető, ki alkalmas laparoscoposan operálni. Amerikai, európai és japán módszerek áttekintésével, illetve saját felméréseink alapján bebizonyosodott, hogy jelenleg a Japánban alkalmazott Endoscopic Surgical Skill Qualification System a leghatékonyabb módszer a sebészek laparoscopos kompetenciájának felmérésére.

Read More
in HIREINK
13. 10. 21
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 21 október 2013

Egyesületünk fennállása óta az egyik legnagyobb sikert érte el: Tari Krisztina endoszkópos szakasszisztens a Magyar Invasiv Flexibilis Endoszkópos Egyesület alapító tagja az Európai Gasztroenterológiai Társaság (UEG) Endoszkópos Asszisztensi Szekciójának (ESGENA) Berlinben tartott nemzetközi kongresszusán első helyezést ért el a poszter szekcióban!

Read More
in HIREINK
14. 12. 10
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 10 december 2014

 

2014. EAES Kongresszus, Párizs.

Június 25-28 között néhány magyar sebésznek lehetősége nyílt megtekinteni hol tart a világ a laproscopos sebészetben. Persze nem értek minket meglepetések! Tudtuk, hogy a hasi sebészet minden ágában teret nyert a laparoscopia, és persze tisztában voltunk azzal is, hogy más országokban (és ez most nem csak Nyugat-Európát jelenti!) a sebészek sokkal jobb körülmények között, sokkal jobb eszközökkel dolgozhatnak.

 

Read More
in HIREINK
13. 10. 20
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 20 október 2013

A konferencia után szinte azonnal felmerült kérdést bennem és percekig gondolkoztam a válaszon. Mert a laparoscopia jövője nem ragadható ki a sebészet jövőjéből, azzal szorosan összefügg. Menjünk bele politikai kérdésekbe, vagy ….. Maradjunk a szakmánál!

A kongresszuson 6 előadással képviseltette magát kutatócsoportunk. Ebből két felkért előadás volt.

Read More
in HIREINK
14. 09. 17
Módosítás: 07 május 2017
Készült: 17 szeptember 2014

 

 Program (PDF)

 

Read More
in HIREINK
13. 09. 15
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 15 szeptember 2013

A rendezvény fényképei

Mindenre választ kaphatott az a közel száz fő érdeklődő, akik részt vettek szeptember 27-én a Kutatók Éjszakájára meghirdetett programon a Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikáján. Az érdeklődés oly mértékű volt, hogy egy éjszaka alatt elfogytak a szabad helyek.

Read More
in HIREINK
13. 12. 01
Módosítás: 07 május 2017
Készült: 01 december 2013

Kedves Fiatal Sebész Kollégánk!

LC video elemzés (.doc), LC kérdőív (.doc)

Kíváncsi vagy, hogy hogyan végzed a laparoscopos cholecytectomiát?

Ha igen, és szeretnéd megmérettetni a tudásod, pontoztasd le a
laparoscopos cholecystectomia műtétedről készült vágatlan videódat!

Read More
in HIREINK
13. 09. 15
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 15 szeptember 2013

Society for Medical Innovation and Technology

Idén huszonötödik alkalommal került megrendezésre a SMIT (Society for Medical Innovation and Technology, Orvosi Innovációs és Technológiai Társaság) konferenciája, ezúttal a németországi Baden-Baden-ben. Az esemény rangját jól jelzi, hogy a nyitóelőadást Richard Satava Professzor tartotta, aki jól ismert név az innovativ megoldásokkal foglalkozó orvosok számára.

Read More
in HIREINK
13. 12. 29
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 29 december 2013

2013 szeptemberétől november végéig lehetőségem nyílt Erasmus pályázattal a szigorló évi belgyógyászat és sebészet szakmai gyakorlataimat Franciaországban, Bordeauxban tölteni.

Read More
in HIREINK
13. 06. 16
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 16 június 2013

A kongresszuson a kutatócsoportunk három poszterrel, illetve egy felkért előadással vett részt.

A posztereken a MENTOR training bokszon medikusokkal, szakorvosokkal végzett vizsgálatokról számoltunk be. A kutatási téma, az eredmények igazi mértéke mindig az a vita, amit a hallgatóságból kivált. Mindhárom prezentáció élénk vitát generált, számos építő megjegyzést kaptunk. A poszter bizottság pedig mindhárom poszterünket első díjjal jutalmazta.

Read More
in HIREINK
13. 11. 03
Módosítás: 07 május 2017
Készült: 03 november 2013

Read More