ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Beszámoló a 19th UEGW,15th ESGENA Konferenciáról Stockholm, October 22–26, 2011

in HIREINK
11. 08. 17

A Konferencián készült fényképek

Az idei évben Észak Európa kulturális fővárosa, Stockholm adott otthont október 22-26. közötti időpontban a 19. UEGW keretein belül megrendezett 15. ESGENA konferenciának.

Az európai endoszkópos asszisztensnők konferenciáján (ESGENA) változatos és meglehetősen zsúfolt programon belül: -párhuzamosan több workshop-on, -2 „free paper” szekción, -2 poster szekción, -4 „lunch session”-on, -a gasztroenterológia és endoszkópia kérdéseit átfogó 6 fő szekción, és a „hands on trainingek”-en cserélhettük ki a tapasztalatokat, információkat a különböző nemzetiségű kollegákkal.

Idén, első alkalommal lehetőségünk volt részt venni az UEGW teljes konferencia programján  beleértve az előadásokat, élő közvetítéseket, kiállításokat, valamint a learning centert.

A témákat tekintve a technikai fejlesztések közül a capsulás endoszkópia, endoszkópos ultrahang, illetve (a beteg elégedettségen belül) a betegvizsgálat fájdalom-mentessége, a beteg komfortérzetének a növelése kapott különös hangsúlyt az idén.

Jelezve a téma jelentőségét és aktualitását, külön szekció foglalkozott a „Nurse Endoscopist” azaz az „endoszkópos vizsgálatot végző szakasszisztensek” egyre terjedő jelenségével. Számos európai országban - megfelelő képzést követően - bizonyos endoszkópos vizsgálatokat asszisztensek végeznek orvos felügyelete mellett. Ennek kiváltó oka valószínűleg az a nagymértékű endoszkópos szakorvoshiány, ami miatt megnőtt a vizsgálatra történő előjegyzési idő. Az asszisztenseknek ehhez elméleti és gyakorlati képzésen kell részt venniük. Az előadásokon számos kérdés merült fel a képzésről, a gyakorlásról, a követelményekről,  a vizsgálat megbízhatóságáról,  előnyéről,  hátrányáról, etikai vonatkozásairól, az orvos- asszisztens-beteg elégedettségéről, és financiális oldaláról egyaránt.

A fájdalommentesség továbbra is a minőségi betegvizsgálat alapelve, melynek eléréséhez még mindig a leggyakoribb mód a narcosis. Megjelentek azonban olyan alternatív technikák, -módok, mint pl. a CO2 insufflálás, vagy a relaxáló szöveti massage, ami csökkenti a betegek diszkomfort érzetét a vizsgálat alatt és után.

Szintén külön szekció foglalkozott a minőségbiztosítással, management-tel. Az itt elhangzottakat összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a különböző ellenőrző rendszerek, auditok nem azért vannak, hogy hátráltassanak a mindennapi munkában, vagy megkeserítsék az életünket, hanem azért, hogy a munkát hatékonyabbá, szervezhetőbbé tegyék, ezáltal javítva a betegellátást és annak minőségét.

A konferencián egyesületünket és a hazai asszisztensnőket az „Evolution of minimal invasive endoscopic techniques through a patient history – from piecemeal polypectomy to endoscopic submucosal dissection” posteremmel képviselhettem, és külön örömömre szolgált, hogy már ismerősként köszöntöttek az elmúlt évek részvételei után.

A konferencia szoros programja csak a késő délutáni és esti órákban tette lehetővé a városnézést és Stockholm megismerését. Ebben az időjárás sem gátolt senkit, miután (a várttól eltérően) egyáltalán nem volt hideg.

Mindenkit csak ösztönözni tudok a részvételre az európai konferenciákon, ahol számos elméleti és gyakorlati tapasztalattal gazdagodhatunk.

 

 


 

The United European Gastroenterology Week (UEGW) has been organised annually since 1992 and has become the largest and most prestigious GI meeting in Europe.

UEGW program (pdf)

ESGENA program (doc)

In conjunction with the UEGW 2011, ESGENA and the Swedish Society SEGP are organising the European conference in Stockholm on October 22–24, 2011. The comprehensive three-day conference will combine state-of-the-art lectures, free papers and posters, lunch sessions, several workshops, hands-on training on biosimulators and live transmissions. Interesting topics in gastroenterology and endoscopy will encourage networking and communication between the delegates – both between individual nurses and national groups.

Website: http://uegw11.uegf.org