ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Beszámoló az V. Magyar NOTES Konferenciáról

in HIREINK
12. 03. 11

A hétvégén véget ért az V. NOTES Konferencia, amelyen rekordszámú regisztrált résztvevő 288 fő vett részt. A rendezvényt követően itt az ideje a mérleg megvonásának, a tanulságok levonásának.

Az V. NOTES konferencia számokban

Konferencián készült fényképek

V. Magyar NOTES Konferencia 2012. március 3.

A konferencia bevezetőjében Karel Capek Kulisszatitkok című művét emlegettem. A gondolatmenetet folytatva a konferencia megrendezése mindig olyan, mint egy színpadi mű, ahol a közönség nem látja - nem láthatja - mi zajlik a színfalak mögött. Nem tudja, hogy a díszlet egy részét a színpadmunkások tartják, mert az előadás alatt meglazult egy szög, a színész nem a megírt szöveget mondja, hogy a kellékes elfelejt valami fontos, elengedhetetlenül szükséges kelléket elhelyezni a színpadon, vagy a jelmez a színpadra lépés előtt elszakadt... Most, a tanulságok levonásakor egy kicsit Önök is bepillanthatnak a színfalak mögé

Nos, a nagyszámú résztvevő - sajnos minden igyekezetünk ellenére - zsúfoltsággal is együtt járt. Ez annak ellenére következett be, hogy már időben lezártuk a jelentkezést a gyakorlásra, majd később a konferenciára történő jelentkezésre is, de a több mint 20 helyszínen regisztráló résztvevőt nem volt erőnk elutasítani, így a terem zsúfolt lett. Az elégedettségi kérdőíveken is ez volt az egyik leggyakrabban kifogásolt tényező. Tanultunk belőle: jövőre már nem lehet majd a helyszínen regisztrálni.

Felmerült annak is a lehetősége, hogy egy másik helyen, nagyobb teremben tartsuk meg a konferenciát, Ez azonban természetesen a költségek és így a részvételi díj emelkedésével járna, amit viszont szeretnénk mindenképpen elkerülni. Az I. sz. Sebészeti Klinika Balassa Alapítványának támogatásával az előadóterem ideális helyszín, lehetőséget teremt a műtőből és az endoszkópos helyiségből történő közvetítésre is. Ez bármely máshol levő terem esetében nem, vagy csak jóval nagyobb költség segítségével volna kivitelezhető. Mit tehetünk tehát a terem, a konferencia komfortosabbá tételéért? Természetesen nagy beruházásra nincs lehetőségünk, de az Önöktől kapott javaslatok alapján jövőre tervezzük két nagyképernyős képernyő felszerelését, mely oldalról is élvezhetővé tenné a vetítést, így azoknak is maximális élvezetet nyújtanának, akik a szélső padokban ülnek.

A program tervezése során a szervezők mindig ambivalens érzésekkel küzdenek: szeretnének sok, a szívüknek oly kedves témát bemutatni, egy –egy témát teljesen körbejárni, de az idő ennek határt szab. Sok esetben a megbeszélés érdekessé válik, de a parttalan vitát is kordába kell tartani. Tanulsága az idei évnek – ahogy Önök is javasolták- hogy az egyes blokkok hosszát le kell rövidítsük, és határozottabban be kell tartassuk az előadásra adott 7 percet. Így talán Önök sem fáradnak el annyira a kényelmetlen padokban, és több idejük van a hallottakat megbeszélni, kipihenni magukat a hosszabb szünetekben....

Végül a kulisszatitkokról: egy-egy ilyen konferencia olyan, mint egy nagy akadálypálya, ahol a legkülönfélébb akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy eljussunk a célba. Ebből a hallgató persze semmit sem vehet észre. Nem tudhat arról, hogy a Japán kollégák endoszkópos bemutatója azért késett, mert a szombat hajnalban érkezett két vérző beteget kellett sürgősséggel megtükrözni (köszönet érte Wacha doktornőnek). Nem veheti észre, hogy a konferenciát megelőző napon délután 17 órakor kitűnően működő számítógép a már kipróbált és felhelyezett előadásokkal lefagyott egy órával a kezdés előtt, és végül a konferenciát az egyik előadó laptopjáról sikerült levetíteni (köszönet érte a technikusoknak, Sajben Attilának és Bodonyi Andrásnak, akik 5 éve állják a szervezők sokszor bizarr ötleteinek rohamát – „vetítsünk belső és külső képet egyszerre a műtőből, endoszkópos helyiségből”). Köszönet Weltner doktornak - konferenciáink lelkes háttér emberének - aki kézbe vette az irányítást, akkor, amikor 10 órakor az a hír jött, hogy lehet áramszünet lesz, ami az előadótermet is érinti! És aki kapcsolatai segítségével kinyomozta, mi szükséges ahhoz, hogy a Japán kollégák magyar betegen, a helyszínen bemutathassák briliáns ESD technikájukat.

Köszönet tehát mindenkinek, aki tartotta a díszletet, aki összefércelte az elszakadt jelmezt, a színészeknek, a kellékeseknek és természetesen Önöknek: a közönségnek.