ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Három hónap kutatás Londonban- Beszámoló

in HIREINK
12. 05. 13

Tavaly szeptemberétől három hónapon át lehetőségem nyílt Visiting Researcher-ként (látogató kutató) részt venni az Imperial College London sebészet és rákkutatással foglalkozó intézetének egyik kutatócsoportjának munkájában.

 

A Dr. Fernando Bello vezette csoport sebészi szimulációval illetve sebészeti eszközök fejlesztésével foglalkozik, így nem is tudtam volna jobb helyre kerülni....

 

A kint töltött idő során változatos feladatokkal bíztak meg a cikkírástól kezdve a programozáson át a sebészi eszközök tervezéséig. A kinti kutatási munka nem csak külsőségekben tér el gyökeresen az itthon tapasztaltaktól.

 

A kutatócsoport a St. Mary’s Hospital mellett újonnan épült (illetve még épülőben lévő) Paterson Wing-ben dolgozik. A csoport jelenleg hét tagból áll, Dr. Bellot is beleértve. Minden egyes kutatónak saját témája van, ám ezek helyenként átfedhetnek. Annak ellenére, hogy mindenkinek megvan a saját projectje gyakran segítenek egymásnak, így végső soron mindenki benne van mindenki munkájában.

Az épület földszintjén betegellátás folyik, ám a felsőbb szinteken a kutatócsoportok kaptak helyet. A mi csoportunk a második emeleten kapott helyet. Itt kisebb-nagyobb irodákban dolgoztunk, illetve a vizsgált sebészeti szimulátorok egy külön laborban kaptak helyet. A felettünk lévő, már majdnem teljesen kész szint a sebészi kutatás gyakorlatibb oldalát fogja meg több kísérleti műtővel valamint egy tisztán kutatási célú da Vinci robottal.

Annak a biztosítására, hogy a csoport tisztában legyen mindenkinek a munkájával hetente-kéthetente „team meeting” –et tartanak, ahol mindenki pár percben beszámol arról, hogy mennyit haladt a saját munkájával e legutóbbi beszámoló óta. A „beszámoló” gondolata elsőre ijesztőnek tűnt, ám a gyakorlatban ez inkább egy mesélés. A csoport többi tagja nem kritikusan, hanem érdeklődve, építő jelleggel véleményez, nincs „vizsga érzése” az embernek. Az ilyen meetingek hangulata nagyon pozitív, gyakran merülnek fel új ötletek, és elismernek egy-egy okosabb megoldást.

A hatékony munkavégzést nagyban elősegítette az Imperial College világszínvonalú számítógépes rendszere valamint a rendkívül segítőkész és magasan képzett személyzet. Bármilyen kérés esetén egy két órán belül választ kaptam, melyben –ha nem tudtak azonnal válaszolni a kérdésemre –leírták a válasz mikorra várható. A megígért időpontot igyekeztek betartani, ha nem sikerült, akkor erről időben szóltak.

A cikkírás közben komoly segítséget jelentett az, hogy egyetemi alkalmazottként majd minden szaklaphoz ingyen hozzáfértem, valamint nagyon hathatós és gyors segítséget kaptam a könyvtár egyik erre a szakterületre szakosodott könyvtárosától.

A kutatás szempontjából a legmeghatározóbb élmény a szervezettség volt, illetve az a hozzáállás, amivel fenntartják a mindenkiben jelen lévő elhivatottságot és tenni akarást. Az előbbiek ellenére Dr. Bello amellett, hogy fenntartotta a csoport lendületét nagyon empatikus és megértő volt minden problémával kapcsolatban…egészen addig, amíg hosszabb távon nem romlott a teljesítmény. A módszer hatékony, mint ahogy azt az eredményeik bizonyítják.