ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

UEG Week - ESGENA 2012. okt.20-24. Amsterdam

in HIREINK
12. 05. 13

 

A 16. ESGENA (Europen Society of Gastroenterology and Endoscopy Nurses and Associates) konferenciának 2012-ben Hollandia fővárosa Amsterdam adott otthont a 20. jubileumi UEGWeek alatt.

Az előadások párhuzamosan több workshopon zajlottak az endoszkópiát érintő témakörökben úgy mint: higienia, sürgősségi endoszkópos vizsgálatok, vérzéscsillapító eljárások, az asszisztensek oktatása-képzése, GI rendszer betegségei, új endoszkópos technikák, bronchoscopia, minőségbiztosítás, enterális táplálás, IBD, máj cirrhosis, emésztő rendszeri funkcionális tesztek, és management.

A legnagyobb – teltházat okozó - érdeklődés az enterális táplálás – PEG-PEJ behelyezés és gondozás szekció iránt volt, ahol egyrészt a nemzetközi irányelveket, a lehetséges szövődményeket és azok megelőzését, másrészt a helyi gyakorlati tapasztalatokat, a betegek után követését ismertették a holland kollegák.

Szintén nagy érdeklődés kísérte a „Hogyan készítsünk tudományos abstractot, postert és előadást” című workshopot, ahol az előadók példákkal illusztrálva ismertették a tudományos abstractok elengedhetetlen kritériumait, és a leggyakrabban előforduló hibákat. Szó esett a posterekkel szembeni tudományos és vizuális elvárásokról, és a kívánt bemutatási szempontokról. Mindezek hasznosnak bizonyultak a leendő konferenciákra történő készüléshez.

Az oktatás-képzés szekción az ESGENA vezetőségének tapasztalt tagjai részletesen ismertették a workshop, mint bevált és hatékony képzési forma, jellemzőit, feltételeit, összegezték a különböző országokban az asszisztensi kompetenciákat, feladatokat az egészségügyi ellátó rendszeren belül.

Külön előadást tartott a szekció jelenlegi elnöke Michael Ortmann az egyik legbonyolultabb, terápiás beavatkozásról: „A nehéz ERCP- vizsgálat. Mit kell tudnia az asszisztensnek”- címmel, ahol az ERCP-vizsgálat alatt előforduló nehézségeket, anatómiai eltéréseket és az ilyenkor felmerülő megoldási lehetőségeket vázolta, a tartozékok szemléltetésével.

Bemutatásra került egy nemzetközi un. „e-learning” honlap, ami egy újfajta információs adatbázisként működve biztosítja a szakmai ismeretek elérhetőségét, gyors terjesztését, elősegítve az egységes oktatást és képzést. A honlapon összefoglalva megtalálhatóak az aktuális és leendő konferenciák ismertetői, hírei is. (www.ueg.eu/education/).

A poster szekciók témái igen sokrétűek voltak. A legtöbb, a betegek colonoscopos vizsgálatra történő előkészítéséről és a krónikus betegek után-követéséről, utógondozásról szóltak.

Több poster is foglalkozott, PEG-en keresztüli táplálással, PEG-behelyezéssel, gondozással, tápláltsági állapottal. A külföldi kolleganők a tavalyi évhez hasonlóan az idén is, beszámoltak a colorectális daganatok szűrésének az eredményéről, és a gondozásra kerülő betegek után követéséről, a capsulás endoszkópia hatékonyságáról és az endoszkópos ultrahangos vizsgálatok tapasztalatairól.

Vasárnap este vettünk részt az ESGENA közgyűlésen, ahol csak a tagsággal rendelkező országok lehettek jelen. Magyarország 2006-óta tagja az Európai Asszisztensi Szekciónak így a tagdíj ellenében egy szavazati joggal élhet, amelyet Kokas Marianna elnök asszony képviselt. Itt hangoztak el az éves beszámolók a tagságról, az európai képzésről-oktatásról, konferenciákról, a pénzügyi-gazdasági helyzetről, az új megjelent irányelvekről.

A hands-on trainingen számos munkaállomáson volt lehetőség biosimulatorokon gyakorolni a terápiás endoszkópos beavatkozásokat: polypectomiát, vérzéscsillapító eljárásokat (injectálás, klippelés, APC), és ERCP-t. A magyar asszisztensek közül Méhész Erika budapesti kolleganő segített a gyakorlóknak az orvos expertekkel együtt.

Az idei UEG Week programjában megtalálhatóak voltak új témák is. Külön szekció foglalkozott több előadáson át a kövérség endoszkópos és sebészi kezelésének hatékonyságának összehasonlításával. Szintén külön pathologiai szekció taglalta a radikalitás és hatékonyság szempontjából az EMR-t és az ESD-t, mint terápiás endoszkópos beavatkozást a korai tumoroknál.

Egy tavaly megjelent új beavatkozással a POEM-mel is külön szekció foglalkozott. Bár még kevés helyen alkalmazzák, egy olasz munkacsoport meggyőző hatékonyságról számolt be az achalasia kezeléséről, kiváltva ezzel a sebészi cardiomyotomiát. Japán munkacsoport gyerekeknél is alkalmazhatónak tartja.

A világon egyre több helyen elérhető már az endoscopos ultrahang, ami egyes diagnózisok pontos felállításához napjainkban már elengedhetetlen.

Szintén egy új, meglepő eljárás: „a széklet transzplantáció” kezd elterjedni, ami már tudományos eredményekkel is bizonyítja a hatékonyságát.

Maga Amsterdam olyan, mint egy kis ékszerdoboz : a jellegzetes csatorna-menti fekete-fehér-bordó színű, meredek lépcsős fa házaival, hangulatos szűk utcáival, biciklin suhanó lakosaival, mint ahol megállt az idő a századfordulón. Ugyanakkor a rendezettségével, szervezett infrastruktúrájával, méltóképp ott a helye a modern nagyvárosok között!

 

 

 

 

Dear Colleagues,

The 2012 UEG Week in Amsterdam promises to be a very special occasion. We will be celebrating twenty years of our existence. I have no doubt that the founders of the federation envisaged the success of the UEG Week.

Információ: www.uegw2012.ueg.eu

It is now an established premier meeting in our field. This is reflected by an increase in attendance and abstracts submitted at each meeting. The success of the meeting is due to the scientific content which is rigorously prepared by John Atherton and his committee. This committee represent all interests of the federation. Scientific abstracts are welcome but are rigorously assessed by a panel of experts ensuring that only quality is accepted.

The federation is the community of gastroenterology which provides a multi-disciplinary approach to the treatment of patients with gastrointestinal diseases. Gastroenterology is an evolving field with new discoveries and advances in treatment making it mandatory for practitioners to be updated and scientists to exchange knowledge and have a critical appraisal of their work.

The UEG Week is now a meeting of global consequence. Delegates attend from all corners of the world with broad spectrum of interest in the field of gastroenterology. Amsterdam has been chosen as congress venue as it is in the centre of Europe, making it accessible to the rest of the world. It is a thriving city that offers both culture and science.

I encourage you to visit our website to get updates. The website will give you a flavour of the activities that the federation do on your behalf throughout the year and I would particularly like to draw your attention to OLGa an excellent resource for teaching and learning.

I look forward to seeing you in Amsterdam for our celebratory meeting.

Colm O'Morain
UEG President