ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Beszámoló a Magyar Sebész Társaság 61. Kongresszusáról

in HIREINK
12. 09. 29

 

Idén 61. alkalommal, szeptember 13-15. között Szegeden került megrendezésre a Magyar Sebész Társaság kétévente esedékes kongresszusa, melyen első alkalommal volt lehetőségem előadóként részt venni.

 

A megnyitóra szeptember 13-án fél kilenckor került sor, a rendezvény helyszínén, az újszegedi Hunguest Hotel Forrás Juhász Gyula előadótermében, majd szimpóziuokkal és plenáris előadásokkal kezdődött a kongresszus.

Számomra a konferencia pénteken vette kezdetét. A gördülékeny és gyors regisztrációt követően a plasztikai sebészeti szekció előadásait hallgattam végig. Itt az érdeklődők a perforator fascio-cutan lebenyek fej-nyak régióban való alkalmazása mellett az emlőmegtartó onkoplasztika megbízhatóságáról, az autológ zsírfeltöltésről, mint az emlőrekonstrukció kiegészítő lehetőségéről, valamint az emlőmegtartó műtétekkel kapcsolatos glasgowi tapasztalatokról hallhattak előadásokat.

Ezt követően a szellemi táplálék mellé némi testi eleséget is szervezetünkbe juttatunk, majd az új fejlesztésű sebészeti eszközök kipróbálása során tapasztaltakról hallhattunk esetbemutató előadásokat. Ezután következtek a nyelőcső-sebészet témájában tartott előadások.

A Rotary-teremben került sor pénteken késő délután Claudio Bassi Cellular surgery for pancreatic cancer című előadására, majd a kísérletes sebészet témájában hallhattunk előadásokat a máj ischemia-toleranciájának perkonditionálással történő növeléséről, a vena portae occlusios eljárások utáni tumor progresszió vizsgálatáról, a tápláltsági állapot, illetve arginin oralis supplementacio hatásáról a vena portae occlusios technikák utáni máj hypertrophiára. Ezeken kívül több előadás foglalkozott a pneumoperitoneum káros hatásainak csökkentésével.

A szekciók zárását követően a Dómban hallgathattuk meg a Szegedi Filharmonikusok hangversenyét.

Szombaton délelőtt az emlősebészet, valamint a sebészet finanszírozás, és jogi kérdések voltak a fókuszban, majd a SILS kerekasztalra került sor, ahol szó esett a technika sérvsebészetben, epe- és vastagbél sebészetben való felhasználásáról, illetve a technika elsajátításáról, az akkreditáció és a minőségbiztosítás kérdéseiről.

A Varia szekcióban több előadás is elhangzott klinikánkról, Horányi János a hazai endokrin sebészetről, Kaliszky Péter az akut mesenterialis keringészavar miatt végzett műtétekről adott elő. Szijártó Attila a porto-hepaticus áramlási aránytalanság vena hepatica media rekonstrukciójában játszott szerepéről, beszélt. Blaž Trotovšek a ljubljanai orvosi egyetemről az ABDOMINAL VAC SYSTEM használatáról tartott előadást.

Az előző naphoz képest ekkor már kevésbé nyugodtan tudtam elfogyasztani.

Délután a colorectalis sebészet, valamint a minimalisan invazív sebészet témájában tartott előadások ideje érkezett el. Én, személy szerint a minimálisan invazív szekcióban voltam érintett, ahol második előadóként szólítottak a pódiumra, és tarthattam meg „Laparoscopos műtéti technika elemzése videofelvétel alapján” című előadásomat.

Előadásomban említést tettem a magyar sebész rezidens-képzés helyzetéről, a Japán Endoscopos Sebész Társaság akkreditációs rendszeréről. Ezt követően ismertettem a saját vizsgálatunk tapasztalatait, mely során a klinikán dolgozó kilenc szakorvos pontozta kollégái laparoscopos technikáját. Felvettük a sebészek műtéti idején alapuló tanulási görbéjét, valamint létrehoztuk saját, a japán rendszerhez hasonló, egyszerűsített, videoelemzésen alapuló pontozási rendszerünket, mely alapján két sebészeti osztályvezető főorvos elvégezte a videok elemzését. Végül ismertettem az eredményeinket, és következtetéseinket. A levezető elnök elismerően méltatta az előadást, és kiemelte a téma fontosságát.

Prezentációmat követően már nyugodtan halgattam végig a szekció további felszólalóit, köztük munkacsoportunk tagjának, ifj. Szpaszkij Lászlónak előadását, melyben rávilágított a LC-k után visszahagyott Winslow-drain és a postoperatív fájdalom összefüggésére, illetve témavezetőnk, Lukovich Péter előadásait az asszisztens szerepéről a laparoscopos műtétekben, és a mélyen infiltráló endometriosis miatt végzet 50 laparoscopos vastagbél resectioval kapcsolatos tapasztalatokról.

Szó esett még a bariátriai sebészetről, valamint a szemléletváltást hozó Fast Track protokollról is.

A konferencia után fáradtan, de új tervekkel telve indultam haza.

 

Figura Bálint, 2012. szeptember 28.