ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

INTERNATIONALE WORKSHOP ON DIAGNOSTC AND THERAPEUTIC DIGESTIVE ENDOSCOPY 2012 09.14-15. Budapest

in HIREINK
12. 09. 29

A workshop fényképei

 

 

 

Beszámoló

2012 szeptemberében hazánkban, Budapesten az ESGE-ESGENA-MGT közös szervezésében került megrendezésre az élő közvetítéssel egybe kötött Nemzetközi Endoszkópos Workshop.

Míg a rendezvénynek a Stefánia Palota adott otthont, addig a beavatkozásokat az Állami Egészségügyi Központ endoszkópos laborjában történtek.

Az élő közvetítés során diagnosztikus és terápiás beavatkozások láthattunk. Ezek között volt általunk is ismert, és a napi gyakorlatban végzett intervenció, mint ballonos tágítás, epeúti stentelés, ERCP vizsgálat, polypectomia, mucosectomia, és olyan új, világviszonylatban is kuriózumnak számító beavatkozás, mint a radiofrekvenciás abláció (HALO-system), Zenker diverticulectomia, és peroral endoszkópos myotomia (POEM).

A nagy előadóban zajló programmal párhuzamosan az asszisztensi szekcióban két külföldi és két hazai előadás hangzott el: Herta Pomper az endoszkópos vizsgálatok alatt alkalmazott szedációról, annak feltételeiről és szabályozásáról, Sylvia Lahey az idegentestek endoszkópos eltávolításának lehetőségeiről, módjairól, Kokas Mariann az endoszkópok tisztításának és fertőtlenítésének minőségi követelményeiről, és szervezéséről, Molnár Márta pedig a sürgősséggel végzett ERCP vizsgálatokról tartottak előadást.

Az MGT Asszisztensi szekció vezetőségéből, az élő közvetítés alatt a beavatkozásoknál neves külföldi és hazai szakemberek mellett asszisztálhatott Farkas Éva (Kecskemét), Méhész Erika (Budapest), Gárdonyi Mihály (Kaposvár), és Paulovicsné Kiss Melinda (Pécs).

Bár külföldön a technikai lehetőségek sajnos messze meghaladják a hazai lehetőségeket, elmondható, hogy endoszkópos asszisztenseink felkészültségének színvonala a külföldi asszisztensekéhez hasonló. A további fejlődéshez elengedhetetlen az európai országokkal, szakemberekkel való kommunikáció, amihez viszont nélkülözhetetlen az angol nyelv ismerete.