ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Laparoscopos gyakorlás

in HIREINK
12. 12. 16

A SE I. sz. Sebészeti Klinikán 2012 nov. 19-23 között szervezett laparoscopos gyakorláson 25 szakorvost és 30 rezidenst vizsgáltunk a MENTOR training boxon. A résztvevőknek 3, az Amerikai Sebész Társaság vizsgájához megkövetelt feladatot (FLS-Fundamentals of Laparoscopic Surgery), és 3 általunk meghatározott feladatot kellett időkorláton belül teljesíteniük.

Az első 3 diagram (karikatovábbítás hajlított szögre, karika továbbítás hajlított dróton, cipőfűző áthúzása 3 karikán) a Sebészeti Klinika, az ezt követő 3 (karikatovábbítás egyenes szögre, vágás, hurok felhelyezése kesztyűujjra) az FLS feladatok teljesítési időit, míg az utolsó diagram az összteljesítési időket ábrázolja. A méréseket anonim módon végeztük, a kérdőívben megadott e-mailcimre minden jelentkezőnek küldtünk egy számot, ami a diagramok áttekintésénél lehetőséget nyújt arra, hogy a többi résztvevőhöz viszonyítva felmérhesse egyéni teljesítményét. Hibaidőt számoltunk az időkorláton belül csak részben teljesített feladatokra, és kizártuk az összidő-kiértékelésből azokat a résztvevőket, akik időkorláton belül részben sem tudtak teljesíteni egy feladatot.

Jelen kiértékelésben a feladatonkénti, ill. összidők feldolgozására került sor, a későbbiekben célunk a többi mért adat feldolgozása. Továbbá szeretnénk újabb gyakorlást is szervezni, az erre való igényt alátámasztja, hogy a résztvevők 98%-a hasznosnak találta a novemberi gyakorlást.'

Szakorvosok                        Rezidensek