ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Laparoscopos gyakorlás a marosvásárhelyi XX. Tudományos Diákköri Konferencián- Beszámoló

in HIREINK
13. 04. 06

A gyakorláson készült fényképek

2013. március 21-24. között a marosvásárhelyi TDK Konferenciára egy újabb laparoscopos gyakorlást szerveztünk az ott tanuló harmad-hatodéves orvostanhallgatók számára. Két laparoscopos training boxot volt lehetőség kipróbálni: a COVIDIEN cég gyakorló dobozán single-porton keresztül, míg a MENTOR-on hagyományosan, két porton keresztül gyakorolhattak a résztvevők.

 

A személyenként fél órát tartó gyakorlásra előzetes internetes regisztrálással lehetett jelentkezni. A tréning sikerességét bizonyítja, hogy a közel 80 hely kevesebb, mint egy nap alatt betelt, így a helyszínen értesülők és érdeklődők számára már sajnos nem volt lehetőség a gyakorlásra.

A MENTOR training boxon méréseket is végeztünk. Három gyakorlat az Amerikai Sebész Társaság szakvizsgájához megkövetelt feladatcsoportból származott (FLS-Fundamentals of Laparoscopic Surgery), a másik hármat a Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinikán tevékenykedő munkacsoportunk fejlesztette ki.

Minden medikus számára érdekes annak felmérése, hogy milyen kézügyességgel rendelkezik, egy ilyen gyakorlás kicsit verseny is. Az eredmények alapján mindenki összehasonlíthatja saját teljesítmányét a többiekével. Azok, akik gyengébb eredményt értek el, ne búslakodjanak: saját korábbi felmérésünkben is bizonyítottuk: a training boxon elért eredmények nem konvertálhatók közvetlenül a műtéti szituációkra! Vagyis aki jó eredményt ér el a training boxon, még nem biztos, hogy jó sebész lesz! De ugyanakkor a training box alkalmas a laparoscopos műtétek elvégzéséhez nélkülözhetetlen készségek elsajátítására, mint a szem-kéz koordináció, 2 dimenzióban történő mélyérzékelés, a hosszú eszközökkel való manipulálás megszokására.

Az alábbi diagramokban az időkorláton belül teljesített, avagy részben teljesített feladatok pontszámai láthatók személyekre bontva. Minden gyakorlót értesítettünk a kódjáról, ami a diagramok áttekintésénél lehetőséget nyújt arra, hogy a többi résztvevőhöz viszonyítva felmérhesse egyéni teljesítményét. A feladatok kiértékelésénél az alábbi képletet alkalmaztuk:

a feladatban elért pontszám X a legtöbb pontot érő feladat (11 pont) / a feladatban elérhető maximális pontszám

Az utolsó diagram a hat feladat során elért összpontszámokat ábrázolja

Köszönjük a gyakorlóknak lelkes részvételüket, a TDK Konferencia szervezőinek a lehetőséget, a Covidien cégnek és annak magyarországi képviselőjének, Pintér Tamásnak a támogatást!

2013. április 2.

Kakucs Tímea, Dobó Noémi