ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

SMIT 2013 Baden-Baden 2013. Szeptember 5-7.

in HIREINK
13. 09. 15

Society for Medical Innovation and Technology

Idén huszonötödik alkalommal került megrendezésre a SMIT (Society for Medical Innovation and Technology, Orvosi Innovációs és Technológiai Társaság) konferenciája, ezúttal a németországi Baden-Baden-ben. Az esemény rangját jól jelzi, hogy a nyitóelőadást Richard Satava Professzor tartotta, aki jól ismert név az innovativ megoldásokkal foglalkozó orvosok számára.

 

A kongresszus hatalmas területet ölelt fel az ózonterápiától az intelligens eszközökön át a robotsebészetig. Az előadások elsősorban a hasi-, ér- és idegsebészeknek szóltak, de rengeteg más diszciplína is képviseltetve volt (szemészet, traumatológia, nőgyógyászat, gasztroenterológia, stb.).

Már az első napon olyan új technikák kerültek említésre, mint a fókuszált ultrahang a vérzések gyors noninvazív elállítására, a plazmával való gyógyítás, a femtoszekundumos lézerrel történő, akár kromoszómaszintű sebészet, vagy az eszközök, szervek 3D-ban történő nyomtatása. Persze ezeknek egy része még csak fejlesztés, de már egyik se tartozik a science fiction kategóriájába.

Külön említést érdemel a testen kívüli mágnessel irányítható kapszula endoszkóp, mely lehetővé teszi a fájdalommentes gyomor, illetve béltükrözést betegeknek úgy, hogy élesebb, részletesebb felvételeket kínál az orvosoknak.

A fejlesztések között számos alkalmazta az elsősorban okostelefonoknál már ismerős technikákat. Ilyen például az az alkalmazás, amely a diagnosztikus képalkotó módszerek eredményeinek felhasználásával a laparoszkópos műtéteket segíti, oly módon, hogy a laparoszkópos kamera képén meg tudja jeleníteni az anatómiai képleteket, illetve ha az eszközzel közelítünk a tumor felé, akkor azt is.

A minket leginkább érintő NOTES szekcióban kiderült, hogy az eddig a módszer elterjedésének egyik legnagyobb akadályát jelentő sebzárásra az OTS (Over-The-Scope) klippeket, illetve T-Tagek-et használják, de a megfelelő eszközök hiánya miatt még mindig a „kísérleti megoldások” közé sorolható ezt a technika. Természetesen a fejlődés folyamatos: hibrid megoldás a Japánok által alkalmazott módszer, ahol egy cardia közeli korai tumort PEG-be helyezett single-porton keresztüli távolítottak el. A kövérség sebészetében alkalmazott gyomorbypass alternatívája, az endoszkóposan alkalmazható „EndoBarrier” (GI Dynamics), melyet a béltraktusba helyezve anélkül engedi tovább a gyomortartalmat, hogy az a bélfallal érintkezne, meggátolva így a felszívódást.

Remek megoldásokat mutattak be a flexibilitás növelésére, illetve a kamera képének használhatóbbá tételére (mely külön ki tudja emelni az ereket, idegeket és az esetleges vérzéseket). Kiemelt téma volt a sebészi eszközök könnyű használhatósága és ergonomikus kialakítása is. Bemutattak olyan a laparoszkópos műtétekben segítő passzív kameratartó rendszert, mellyel a sebész egy kézzel, könnyedén beállíthatja a megfelelő kameraszöget, adott esetben fölöslegessé téve a „csupán” a kamerát tartó asszisztens jelenlétét.

A különböző kutatások és fejlesztések komoly hangsúlyt fektetnek a sebészet, elsősorban az endoszkópos módszerek minél hatékonyabb oktatására is. Fejlesztés alatt van élethű szervekkel rendelkező gyakorlóbaba, több laparoszkópos trainer, valamint külön kutatásokkal próbálják az ismeretátadás legkritikusabb pontjait megtalálni és megismerni.

A kongresszus egyik utolsó blokkja az eddigi kategóriákba nem sorolható újításokkal foglalkozott. A szervezettel kölcsönhatásba lépő beépített, vagy csak állandóan használt elektromos eszközök egyik legnagyobb hátránya, hogy időről időre fel kell tölteni az akkumulátorukat. Erre a problémára keres egy fejlesztőcsapat megoldást az emberi szervezetben termelődő mozgási, kémiai és egyéb energiák átalakításával és felhasználásával.

Komoly változást hozhat a közeljövőben az a fejlesztés, mely a bélanasztomózis készítésének eddig hosszadalmas procedúráját rövidíti le. Ez az eszköz a két összeillesztendő bélszakaszt összenyomja és magasfrekvenciás árammal „összesüti”. Az eddigi teszteredmények biztatóak, noha az eszköz még nincs kész.

A másik említésre méltó újítás Japánból érkezik két laparoszkópos eszköz formájában. Az eszközök egyike 2, míg a másik 1,5 mm átmérőjű, és a prezentáció alatt bemutatott műtét bizonyítja, hogy jól használhatóak. Az eszközök egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell külön trokár, de kis méretük miatt bőrmetszés sem használatukhoz.

A kongresszus újra bebizonyította, hogy a fejlődés nem állt le, sőt egyre gyorsul. A technológiai fejlődés által biztosított új lehetőségek a felgyorsult információáramlás miatt gyakorlatilag azonnal bekerülnek az orvosi kutatások és alkalmazások látóterébe. Nem elég azonban nekünk orvosoknak nyitottaknak lenni az új technikák irányába, a mindennapi életben való alkalmazásukhoz – ha a költséghatékonyság igazolható,- a társadalomnak az anyagi hátterét is biztosítani kell.

2013. szeptember 14.

 

dr. Benkő Péter

 

Az érdeklődő bővebb információt kaphat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a https://www.smit2013.com/ webcímen