ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Beszámoló a Kutatók Éjszakájáról 2013: Hogyan operáljunk kulcslukon keresztül?

in HIREINK
13. 09. 15

A rendezvény fényképei

Mindenre választ kaphatott az a közel száz fő érdeklődő, akik részt vettek szeptember 27-én a Kutatók Éjszakájára meghirdetett programon a Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikáján. Az érdeklődés oly mértékű volt, hogy egy éjszaka alatt elfogytak a szabad helyek.

 

A program első felében dr. Lukovich Péter műtéti videókkal gazdagított előadásban mutatta be a kulcsluk sebészet történetét, a technika fejlődését a kezdeti próbálkozásoktól, egészen napjainkig, ahol már a bőrmetszés nélküli sebészet kidolgozása a cél.

A sebészek tudják, hogy a kulcsluk sebészetben a kézügyesség kiemelkedő fontossággal bír, amely hosszas gyakorlással fejleszthető. Az előadás után a hallgatóságnak is lehetősége nyílt különböző műszerek kipróbálására, feladatok elvégzésére kézügyességük felmérésére.

A laparoszkópia mozdulatait, technikáját, a COVIDIEN cégképviselője, Pintér Tamás által biztosított modern laparoszkópos training boxon lehetett kipróbálni konkrét feladat - végrehajtásával. Ugyanezt a célt szolgálta - más jellegű feladat elvégzésével - a MENTOR- laparoszkópos training box is, amelynél Figura Bálint V. éves medikus-hallgató segítette az arra vállalkozókat.

A kulcsluk sebészet gyakorlata nem sajátítható el a hagyományos sebészet alapjai nélkül, itt most a sebészeti eszközöket és műszereket is kézbe foghatták és kipróbálhatták a résztvevők, dr. Tamás Judit segítségével. Gyakorolhatták a különböző öltési-, csomózási technikákat, sőt a gyakorlás végén egy hangulatos csomózási versenyen is részt vehettek.

A gyakorláson a laparoszkópia mellett egy másik minimál invazív technikával a flexibilis endoszkópiával is megismerkedhettek a jelenlévők, amelyhez a videó endoszkópot és a processzort az ALLEGRO-PENTAX cég képviselője, Jantyik Csilla biztosította. A résztvevők gyakorolhatták a flexibilis endoszkóppal történő tájékozódást egy bábuban különböző helyekre elrejtett mesefigurák megkeresésével. A kitartóbbak egy cukrot is megpróbálhattak eltávolítani speciális fogóval, s az eltávolított „idegentestet” mint ajándék, meg is kapták.

Emellett a flexibilis endoszkópok működési elvével és számos tartozékával is megismerkedhettek, amiben Ácsné Tóth Andrea és Mészáros Beáta endoszkópos szakasszisztensek segítettek.

Az idei kutatók éjszakáján szinte minden korosztály képviseltette magát, bár zömében a középiskolás korosztály volt jelen. Ami azonban közös volt minden résztvevőben, a csillogó szempár és érdeklődő tekintet: reméljük sikerült őket közelebb hozni a műtétek érdekes, varázslatos világához…

 


 

Az I. sz. Sebészeti Klinikája úttörő szerepet vállalt a kulcsluk sebészet elterjesztésében, oktatásában, sőt, az olyan új módszerek bevezetésében is, mint a természetes szájadékokon keresztüli sebészet. Ezek a módszerek speciális képességeket igényelnek, melyek elsajátítása a sebészrezidensek egyik fontos feladata. Az oktatásban a trainingboxon való gyakorlásnak alapvető szerepe van. Programunkban előadás formájában a kulcsluk sebészet történetét mutatjuk be műtétekről készült videók segítségével, majd a hallgatók kipróbálhatják kézügyességüket a trainingboxon.

Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Semmelweis Egyetem

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 78. (I. sz. Sebészeti Klinika) - Térkép ide kattintva érhető el

weboldal: http://www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/esemeny.php?id=1890&menu_id=4

Ki jelentkezhet? • egyéni regisztráció
Időpont(ok):

19:00-20:00

Már nincs szabad hely

21:00-22:00 Már nincs szabad hely

Főszereplő(k): • Dr. Lukovich Péter