ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Merre tart a laparoscopos sebészet? MST Endoszkópos Szekció ülése, 2013, Herceghalom

in HIREINK
13. 10. 20

A konferencia után szinte azonnal felmerült kérdést bennem és percekig gondolkoztam a válaszon. Mert a laparoscopia jövője nem ragadható ki a sebészet jövőjéből, azzal szorosan összefügg. Menjünk bele politikai kérdésekbe, vagy ….. Maradjunk a szakmánál!

A kongresszuson 6 előadással képviseltette magát kutatócsoportunk. Ebből két felkért előadás volt.

Az elsőben az elmúlt 5 év kutatásait összegeztük, az anyag 10 medikus munkájának és 2 sebész főorvos segítségének eredménye, és napjaink egyik legégetőbb problémájára kereste a választ: mi az igazi minőségbiztosítás a sebészetben?

A kongresszus újdonsága a határterületi szakmákkal közösen tartott megbeszélése volt: a második felkért előadás az endometriosis multidisciplináris műtéteinek eredményeiről számolt be. Az I. sz. Nőgyógyászati Klinika Bokor Attila által vezetett team eredményei nemzetközi szinten is megállják a helyüket, így jutalomjáték volt a sebészeti eredmények bemutatása.

További három előadás az oktatásról és annak jelentőségéről szólt. Az első klinikai eredményekre, a 3-,4- és single-portos laparoscopos epeműtétek eredményeit bemutatva és formabontó módon a közönséget is aktivan bevonva az előadásba!

A két még medikus korú előadó traning boxon végzett kísérleti eredményeikről számoltak be, melyek témájukban nemzetközi szinten is egyedülállóak. A prezentációk elővezetése még hagyott kívánni valót maga után, de egy ilyen kongresszusok a legjobb lehetőség, ahol a mélyvízbe dobva elsajátíthatják, megtanulhatják és elleshetik az eredmények bemutatásának leghatékonyabb módját.

Végül 4 eset kapcsán külön előadásban mutattuk be a természetes szájadékok és a hasfali defektusok felhasználási lehetőségeit a műtéti specimenek hasüregből történő eltávolítására.

A kongresszust a kettősség jellemezte: hihetetlenül kifinomult, nehéz laparoscopos műtéteket láttunk, kitűnő eredményekről számoltak be, de számomra hiányoztak a fiatalok és előadásaik.

A szünetben lehetőségünk nyílt megismerni az egyetem Kísérletes Műtéttani Intézetének állatlaboratóriumát, mely bízunk benne, a későbbieken a mi kutatásainknak is hátteret tud biztosítani, és találkozhattunk külföldön dolgozó egyesületi tagunkkal, Gerő Dániellel is, aki az oktatási programban vett részt.

Felejthetetlen napokat töltöttünk Herceghalmon, reméljük, visszatérünk még ide!

 

Budapest, 2013. október 13.

Lukovich Péter