ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Szakmai gyakorlat-Bordeaux 2013

in HIREINK
13. 12. 29

2013 szeptemberétől november végéig lehetőségem nyílt Erasmus pályázattal a szigorló évi belgyógyászat és sebészet szakmai gyakorlataimat Franciaországban, Bordeauxban tölteni.

Bordeaux dél-nyugat Franciaország egyik legnagyobb városa, mely közel fekszik az Atlanti-óceánhoz, és a leghíresebb francia borvidék központja. A városban négy egyetem található, az orvosképzés a nagy múltú Université Victor Segalen Bordeaux II-n folyik.

A magyar oktatással összehasonlítva a francia rendszer több lehetőséget nyújt a gyakorlati tapasztalat megszerzésére már az egyetemi képzés során is. A hallgatók (externe) negyed évtől kezdve délelőttönként az egyetemi klinikákon és kórházakban végzik a szakmai gyakorlataik, délutánonként előadásokra járnak. Körülbelül 2-2,5 hónapos periódus után vizsgáznak az adott tantárgyból, majd egy másik osztályon folytatják a gyakorlatot. Az orvostanhallgatók a kórház mindennapjainak elengedhetetlen, szerves részét képezik, akik a rezidensek (interne) felügyelete alatt állnak. Minden „externe”-nek osztálytól függően 2-3 betege van, akiket minden nap megvizsgálnak, professzori viziteken referálnak, róluk dekurzust vezetnek, és az orvosok által megkért vizsgálatokat megrendelik.

Véleményem szerint, így a hatod év végére a francia hallgatók könnyen megbirkóznak mind a betegvizsgálat, mind az adminisztrációs munka kihívásaival, otthonosan mozognak a kórházi osztályokon, míg a magyar oktatási rendszerben a heti 1,5-2 órás gyakorlatok a szükséges tapasztalatot nem biztosítják kellő mértékben.

Szeptemberben a belgyógyászat gyakorlatom a Hôpital Saint-André általános belgyógyászati és infektológia osztályán töltöttem. Ezen az osztályon kezelték és követték a HIV fertőzött pácienseket is, így lehetőségem nyílt a betegség tüneteinek, szövődményeinek és kezelésének jobb megismerésére.

Célom volt a sebészet gyakorlataim olyan osztályokon tölteni, melyeket itthon még nem állt módomban megismerni, így októberben plasztikai-, és kézsebészeti osztály, míg novemberben ortopéd sebészeti osztály életébe kapcsolódtam be.

A plasztikai sebészetet a Centre François-Xavier Michelet-ben Professeur Pelissier osztályán végeztem. Itt az egy hónapos gyakorlatom minden napját műtőben tölthettem, ahol délelőtt főleg esztétikai és rekonstrukciós (has-, mell-, felkar-, comb-, fenékplasztika, bőr tumorok eltávolítása, szabadlebeny-átültetés), míg délután sürgősségi kézsebészeti műtéteken (törések, ín-, és idegsérülések) asszisztálhattam. A centrumban egy orvos-team nem-átalakító műtéteket is végez, így egy transzszexuális fiatalember többlépcsős vaginoplasztikájának soron következő műtétjén is részt vehettem. Műtői feladataim közé tartozott a műtéti eszközöket tartalmazó asztal összeállítása, a műtői terület izolálása, és a műtétek egy részén lehetőségem nyílt a varrás, csomózás gyakorlására is.

A Hôpital Pellegrin ortopéd sebészeti osztályának fő profilját a degeneratív gerincbetegségek kezelése képezte. A reggeli referáló 8 órakor kezdődött, ahol az orvostanhallgatóknak is kötelező volt megjelenni. Ezután keddenként elméleti oktatáson, és esetismertetésen is részt vettünk, péntekenként pedig a csonttörések rögzítési lehetőségeit, gipszelést gyakorolhattuk. Hetente kétszer a tutor orvosom rendelésén segédkeztem, és műtétein (szegmentresectio, fémprotézis és csontcement alkalmazásával, nyaki porckorong protézis beültetése) asszisztáltam. Az eltelt egy hónap legmeghatározóbb élményeként azt a műtétet emelném ki, mely során az ortopéd-, és mellkas sebész kollégák egy rákos páciens teljes thoracalis szegmentresectioját, és tüdő metastasis eltávolítását egy ülésben végrehajtották.

A kint töltött idő alatt rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodhattam melyeket remélem, a későbbiekben itthon tudok kamatoztatni.