ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

EURÓPA LEGNAGYOBB LAPAROSCOPOS SEBÉSZETI KONGRESSZUSA KAPCSÁN TÁMADT GONDOLATOK

in HIREINK
14. 12. 10

 

2014. EAES Kongresszus, Párizs.

Június 25-28 között néhány magyar sebésznek lehetősége nyílt megtekinteni hol tart a világ a laproscopos sebészetben. Persze nem értek minket meglepetések! Tudtuk, hogy a hasi sebészet minden ágában teret nyert a laparoscopia, és persze tisztában voltunk azzal is, hogy más országokban (és ez most nem csak Nyugat-Európát jelenti!) a sebészek sokkal jobb körülmények között, sokkal jobb eszközökkel dolgozhatnak.

 

 

És tapasztalhattuk azt is, hogy nem a technikai tudásunkkal van a gond! Csak mutatóban néhány a kongresszus témái közül:

· Laparoscopos nyelőcső sebészet: a klinika már 4 évvel korábban beszámolt ily módon végzett műtéteiről.

Transvaginalis, transrectalis, transgastricus specimen eltávolítás: több éve csináljuk, és már 3 éve a NOTES kongresszuson mi is beszámoltunk róla.

Persze lehetnénk büszkék is, hiszen a kongresszus szervezői csupán 3 magyar jelentkezőt tartottak érdemesnek előadásra,

 

E. Mán: LEARNING CURVE AFTER RAPID INTRODUCTION OF LAPAROSCOPIC APPENDECTOMY- ARE THERE ANY RISKS OF SURGICAL RESIDENT PARTICIPATION?

T. Kakucs, P. Lukovich, B.V. Sionov, N. Dobó, B. Figura, L. Harsányi: LEARNING CURVE WITH STRAIGHT AND CURVED INSTRUMENTS IN SINGLE-PORT SURGERY

P.I. Lukovich, O. Kakucs, I. Figura, N. Berényi, N. Dobó: QUALITY CONTROL OF LAPAROSCOPIC TECHNIQUE

s ebből - mint látható - kettő a mi munkacsoportunké volt! Mégis keserű szájízzel jöttünk haza, hiszen nem volt klinikai eredményekről beszámoló magyar előadás!

Az ok igen egyszerű: a magyar sebészet minden tekintetben megalázó helyzete. A kézi műszerek, amikkel dolgozunk gyakran 50-60 évesek, s a laparoscopos műszereink is csak azért nem ilyen idősek, mert csak az 1990-es évek elején kezdődtek el a laparoscopos beavatkozások. Emellett a sebészek túlterheltek, a leginkább terhelhető „középidős” korosztály már évek óta külföldön dolgozik.

És nekünk sebészeknek ezek között az áldatlan körülmények között kell dolgozni és világszínvonalon teljesíteni. A laikusok elhihetik azokat a cikkeket amik arról szólnak, hogy az aneszthézia a legstresszesebb munka, és nem tudhatják azt sem, hogy a gyomor–béltraktus rosszindulatú daganatait KIZÁRÓLAG a sebészek tudják gyógyítani! A sebészek költségvetésének többszörösével gazdálkodó onkológusok legfeljebb átmeneti javulást érhetnek el, de meggyógyítani nem tudják meggyógyítani a betegeket!

De vajon a döntéshozók, a szakmai szervezetek hol vannak, és mit gondolnak?

Vajon meddig lehetünk még mi az orvosi szakma mostoha gyerekei? Meddig fogunk még a nemzetközi kongresszusokon csak megfigyelőként részt venni?

Mi addig is megtesszük amit lehet: célunk a laparoscopia oktatásának és a megfelelő minőségkontrollnak a kidolgozása.

dr. Lukovich Péter