ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Kongresszus és szakmai tanulmányút Tokióban

in HIREINK
14. 12. 21

 

Tudományos csoportunk több éve azon dolgozik, hogy a jelenlegi magyar sebészeti orvosképzésben olyan laparoscopos oktató- és vizsgarendszert dolgozzon ki, melynek segítségével objektíven eldönthető, ki alkalmas laparoscoposan operálni. Amerikai, európai és japán módszerek áttekintésével, illetve saját felméréseink alapján bebizonyosodott, hogy jelenleg a Japánban alkalmazott Endoscopic Surgical Skill Qualification System a leghatékonyabb módszer a sebészek laparoscopos kompetenciájának felmérésére.

Ennek mintájára – egyelőre még csak laparoscopos cholecystectomiára - kidolgoztunk egy olyan kvalifikációs pontrendszert, mellyel általános és műtét specifikus kritériumok alapján műtéti videókat értékel két laparoscopiában jártas sebész. A kiértékelők a műtéti videókat anonimizálva kapják meg, így nem tudják, hogy kezdőét vagy éppenséggel professzorét értékelik-e….

Első eredményeink bemutatására október 17-19. között Tokióban, az idén már lengyel tagokkal bővült, Japán-Magyar-Lengyel Sebészeti Társaság kétévente megszervezett tudományos találkozóján nyílt lehetőségem.

Természetesen, szemernyi kis szabadidőnkben igyekeztünk Tokiót és környékét is megnézni, autentikus japán teát inni, vagy éppenséggel onsen-ben (japán vulkanikus fürdő) fürdőzni.

Kollégáim távozása után következett a számomra legizgalmasabb rész, összesen 10 napot tölthettem két japán kórház sebészeti osztályán, illetve az endoszkópos ambulancián. Mindezt az általunk szervezett NOTES konferencia már évek óta meghívott vendégelőadójának, Dr. Makoto Nishimuranak köszönhetem, aki lehetővé tette számomra, hogy a Tokyo Cancer Institute Hospital sebészeti osztályán Hiki professzor műtétjein részt vehessek, aki a világon a legtöbb laparoscopos gyomorműtétet végzi. Ezt követően a Tokyo Metropolitan Geriatric Hospital and Institute of Gerontology sebészeti osztályán, majd Dr. Makoto Nishimura mellett endoszkópos szakrendelésen vehettem részt. Nehéz szavakkal leírni azt a technikai fejlettséget, profizmust, amit ott tapasztalhattam. Életre szóló élménnyel gazdagodtam, és nagyon remélem, hogy a közeljövőben nemcsak nézelődőként, hanem aktív tanulóként, több hónapos szakmai gyakorlatra utazhatok Tokióba.