ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Flexibilis endoscoppal készített gastro-entero anastomosis ritkaföldfém mágnesek segítségével sertés gyomor-bél traktus felhasználásával készített bioszintetikus modellen.

10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Gastro-entero anastomosis with flexible endoscope with the help of rare-earth magnets on biosynthetic model made of the gastrointestinal tract of slaughtered pigs

Péter Lukovich 1  , Attila Jónás 2 , Pál Bata 3 , Krisztina Tari 1 , Gábor Váradi 2 , Balázs Kádár 2 , Akhavi Mehdi Sadat 2 , Péter Kupcsulik 1

Magy Seb. 2007 Ápr;60(2):99-102.

1 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Budapest
2 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Budapest
3 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Radiológiai Klinika Budapest

 

Bevezetés: Számos rosszindulatú megbetegedés okozhat gyomorürülési akadályt. A műtéti gastro-enteralis bypass - amellett, hogy narcosist igényel - a gyenge általános állapotú betegeknél nagy kockázatú beavatkozásnak számít. Az endoscopos öntáguló fémstent behelyezése kevésbé invasív ugyan, de gyakoriak a szövődmények. Az utóbbi években egy új minimálisan invasív technikáról jelent meg közlés, melyben a gastro-enteralis anastomosis készítéséhez mágneseket használtak fel.

Anyag és módszer : Házi sertés gyomor-bél traktusának felhasználásával bioszintetikus modellt készítettünk. A beavatkozást endoscop és röntgen képerősítő ellenőrzése mellett végeztük, a röntgen kontraszt fokozására a modellt fiziológiás sóoldatba helyeztük. A két, közepén lyukkal bíró ritka földfém mágnest (remanencia 2500 Gauss, D : 10 mm ) vezetődrót és duodenumszonda segítségével helyeztük be. Az első mágnest az első jejunumkacsba, míg a másodikat a gyomorba vezettük, pozicionálásukhoz az endoscopot használtuk. Amikor a mágnesek a megfelelő helyzetbe kerültek, a vezetődrótokat eltávolítottuk, és a mágnesek összetapadtak. A mágnesek közötti nyomás - élő szöveten - steril gyulladáshoz vezet, mely adhesiot hoz létre a belek között, majd 7-10 nappal később a necrosis következtében létrejön az anastomosis.

Eredmény: A bioszintetikus modellen - élő állat nélkül - begyakorolható volt az endoscopos módszer. A 10 alkalommal végzett beavatkozás során a mágnesek sikeresen összetapadtak a gyomor és a jejunum falán keresztül. Gyakorlással a beavatkozáshoz szükséges idő 40 percről 20 percre volt csökkenthető.

Következtetés: A hagyományos endoscoppal és eszközökkel kivitelezhető beavatkozás és élő állatokon történt gyakorlást követően hasznos megoldása lehet a gyomorürülési panaszoknak.