ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Kísérletes transvaginalis hibrid cholecystectomia - első eredményeink

Dr. Váradi Gábor1, Dr. Lukovich Péter1, Vanca Tímea2, Dr. Kupcsulik Szilvia1, Tari Krisztina1, Dr. Kupcsulik Péter

1Semmelweis Egyetem, I.sz. Sebészeti Klinika, 2 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Budapest

Bevezetés: Az elmúlt 20 évben a sebészek az invazivitás csökkentésére törekedtek. Bár a NOTES-t, mint módszert endoscopos belgyógyászok írták le először, az új technika e sebészi törekvés egyik új ágának tekinthető. Az első állatkísérletes eredmények után 2007 áprilisában Zorron elvégezte az első humán transvaginalis hibrid cholecystectomiát.

Célkitűzés: Túlélő, kísérletes transvaginalis cholecystectomia elvégzése, laparoscopos asszisztenciával, sertésen.

Módszer: 4 nőstény sertésen végeztünk transvaginalis cholecystectomiát, intratrachealis narkózisban. Minden esetben transumbilicalisan insuffláltuk a hasüreget, majd a transvaginalis eszközök bevezetését a köldök-porton bevezetett kamerával követtük. Ezután egy hagyományos flexibilis gastroscopot juttattunk be a hüvelyen keresztül. Az endoscopos fogó elégtelen volt a retractióhoz, ezért a későbbiekben az endoscop csupán a kamera szerepét töltötte be. Két esetben a hüvelyen keresztül vezetett speciális, extra hosszú, hajlított végű, 5 mm-es laparoscopos fogót, 2 esetben pedig laparoscopos bulldogot (Dieffenbach-csipesz) használtunk az epehólyag eltartásához. Utóbbit a hasfalon kívülről, mágnessel irányítottunk. Az 5 mm-es köldök-trokáron váltakozva dissectort, illetve kliprakót használva cholecystectomiát végeztünk. A speciment a hüvelyen keresztül távolítottuk el.

Eredmények: A műtéti idő átlagosan 55 perc volt. A posztoperatív szakban szövődmény nem volt, sem epeúti, sem hüvelyi insuffitientiára utaló jelet nem észleltünk.

Összefoglalás: Az endoscopos eszközök önmagukban elégtelenek a műtét kivitelezéséhez. A felhas hüvelyen keresztüli megközelítéséhez speciális, hosszú eszközök szükségesek. A mágnessel irányított eszközök használatával a behatolási kapuk száma csökkenthető, és megfelelő triangulatio érhető el.