ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

NOTES: speciális indikációk

Váradi Gábor dr

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

II. NOTES Kongresszus Budapest, 2009. Február 29.

A NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) természetes testnyílásokon keresztüli endoszkópos sebészetet jelent, mely a minimál invazív sebészet legújabb vívmánya. Lényege, hogy bőrmetszés nélkül, valamely üreges szerv (gyomor, hüvely, vastagbél) falán keresztül jutva a hasüregbe végzünk hasi műtéteket, elkerülve így a hasfali seb okozta fájdalmat, illetve a hasfali sebzés lehetséges szövődményeit, valamint általa jobb kozmetikai eredményt, gyorsabb felépülést, rövidebb kórházi tartózkodást érhetünk el.

Az első kísérletes transluminalis beavatkozásról, mely egy diagnosztikus transgastricus peritoneoscopia volt, 2004-ben jelent meg közlemény. Az elmúlt néhány évben számos munkacsoport tollából egyre több beszámoló született. A kezdetben csupán állatkísérletekben végzett műtétek egy részét már humán alkalmazásban is kipróbálták. Talán a két leggyakrabban operált hasi szerv a vakbél és az epehólyag.

Az első humán műtétek a transgastricus appendectomia és a transvaginális cholecystectomia voltak, a betegszám pedig folyamatosan növekszik. Úgy tűnik, az új módszer elsősorban a diagnosztikában, illetve ezen egyszerűbbnek számító műtétek alternatívájaként nyerhet szélesebb körű alkalmazást. Ugyanakkor számos egyéb, speciálisabb alkalmazás lehetősége is felmerült, melyek megfelelő indikáció esetén létjogosultságot nyerhetnek. A bőrmetszés elkerülése különösen előnyös a túlsúlyos betegeknél, akik jelentős bőr alatti zsírréteggel rendelkeznek. A zsírszövet gyógyulása ugyanis rossz, ilyen esetekben gyakran találkozunk sebgennyedéssel. Ezen körülmények miatt kézenfekvőnek tűnik a módszer kipróbálása a kóros kövérség sebészetében.

Már humán NOTES alkalmazásokról is beszámoltak gyomorplasztikai és gyomor-bypass műtéteknél. Sürgősségi centrumokban, intenzív osztályokon gyakran gyors diagnosztikára van szükség, ugyanakkor a beteg általános állapota miatt mobilizációja veszélyes. Egyes szerzők szerint ilyen esetekben a transluminalis peritoneoscopia, definitív megoldást is kínáló, kiegészítő vizsgálat lehet.

Felesleges eljárásnak tűnhet, ugyanakkor a betegek és hozzátartozóik megnövekedett igénye miatt reális is lehet a transluminalis boncolás. Előadásom célja a NOTES ezen speciális indikációinak rövid bemutatása, az első tapasztalatok ismertetése.