ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Gastrointestinalis fistulák zárása mágnesek segítségével

Csicsai Lenke ÁOK VI.évf., Helit Guy ÁOK IV.évf., Yakoov Meltcer ÁOK IV.évf.

Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

 

Bevezetés: Mágneseket idáig elsősorban a közöttük elhelyezkedő szövetekre kifejtett compressiós hatás, illetve az ezáltal létrejött szöveti ischaemia és necrosis miatt anastomosis készítésére alkalmaztak a gastroenterológiai sebészetben. Mágnesekkel évek óta foglalkozó munkacsoportunk ezúttal fistulák zárásának lehetőségét vizsgálta mágnesek segítségével.

Módszer: 2 db 1x2mm henger alakú NdFeB mágnest vékony szilikon lemezre ragasztottunk, majd folyékony szilikonnal vontunk be, hogy ellenálljon a testnedvek korrodáló hatásának. 300 gr-os hím Whistar patkányokon műanyag katéter segítségével standard nagyságú, 3 mm-es gastro-colicus anastomosist készítettünk. Az egyik mágnest a colonba, másikat a gyomorba helyeztük úgy, hogy szilikonlemez az anastomozist fedje, s a mágnesek egymáshoz tapadjanak. A kontroll csoportnál csak anastomosis készült. 1 ill. 2 hét múlva boncolást végeztünk.

Eredmény: A fistulát mágnessel fedve az átlagos fistula méret 1,9 mm (ą 0,4 mm ), míg a kontroll csoport állatainál az anastomosis mérete 2,2 mm (ą 0,3 mm ) volt. Szövettani vizsgálat fokozottabb sarjszövet képződést mutatott a mágnessel ellátott állatoknál. Emellett az idő előtt elhullott, és a túlélt állatok egy részénél is a boncolás subileust okozó passage-akadályt talált.

Következtetés: Bár a mágnessel ellátott állatok esetében a fistula mérete csökkent, az eredmény nem szignifikáns. A vastagbél kis átmérője miatt vastagabb bélszakasszal (pl. appendix) készített anastomosis készítése, és hosszabbtávú vizsgálatok szükségesek.

Témavezető: Dr Lukovich Péter