ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Transluminalis endoscopos sebészet - Új eszközök kifejlesztése kísérleti műtéteink tapasztalatai alapján

Váradi G , Csicsai L, Gerlach K .

1 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar I. Sebészeti Klinika Budapest 2 Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Budapest

XII. Korányi Frigyes Tudományos Fórum, Budapest, 2007. április 12.

Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekció XXI. Kongresszusa, Pécs, 2007. május 31. - június 2.

 

BEVEZETÉS: A flexibilis endoscopos technika fejlődése révén új módszer, az ún. NOTES (natural orifice transluminal endoscopic surgery) jelent meg. Munkacsoportunk sertés gyomor-béltraktusának felhasználásával készített bioszintetikus modellen korábban már végzett flexibilis endoscoppal transgastricus gastro-jejunostomiát, cholecystectomiát, valamint appendectomiát. Kísérleteinkben kizárólag hagyományos eszközöket (videogastroscop, tűpapillotom, idegentestfogó, endoclip, stb.) használtunk. A beavatkozások során nyert tapasztalatok azt mutatták, hogy az endoscop retroversióban, a munkacsatornán keresztül használt eszközök pedig egyenes állásban is gyengék, alkalmatlanok a műtétek biztonságos elvégzésére.

MÓDSZER : A sebészetben alkalmazott minimál invasiv technika, a laparoscopos műtétek során nyert ismeretek alapján számos változtatást tartunk szükségesnek, melyek közül legfontosabb az operációs műszerek és a kamera külön választása. Ha az endoscop csak a fényforrás és a kamera szerepét töltené be, lehetővé válna a műtéti terület több szögből való áttekintése. A BME Finommechanikai Tanszékével együttműködve olyan speciális flexibilis műtéti eszközpark kifejlesztésén és tesztelésén dolgozunk, melyekkel amellett, hogy a tér minden pontja elérhető, retroversióban is elég erő fejthető ki.

EREDMÉNY : A bioszintetikus modellen végzett kísérletek, illetve az új műszerek tesztelése során nyert tapasztalataink alapján a változtatások jelentősen javítják a műtéti hatékonyságot.

Témavezető: Dr. Lukovich Péter