ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Kismedencei transgastricus flexibilis endoscopos kísérletes beavatkozások

Csicsai L., 1 , Varadi G., 1 , Jonas A., 1 , Kadar B., 1 , Kurt G., 1, Lukovich P., 1 , Kupcsulik P., 1

Semmelweis Egyetem, Altalanos Orvostudomanyi Kar, Budapest 1 ,

Semmelweis Egyetem, I. sz Sebeszeti Klinika, Budapest 2,

Ilmenauer Technische Universitie, Ilmenau, Germany 3 ,

Magyar Gasztroenterológiai Társaság 49. Nagygyűlése, Tihany, 2007. június 1-6.

 

BEVEZETÉS: A természetes szájadékokon (transvesicalis,transcolonicus,transgastricus) át végzett flexibilis endoscopos intraperitonealis beavatkozások (NOTES) közül a gyomron keresztül végzett behatolás számos okból (infectio, gyógyhajlam) kifolyólag jobb megközelítési módot kínál a többinél. Kifejezetten előnyös út a kismedencei műtétekhez, mivel ilyen esetekben az eszköz a beavatkozás során egyenes állásban van. Korábban munkacsoportunk már végzett transgastricus úton GEA-t, illetve cholecystectomiát. A retroversioban az egyébként is flexibilis eszközök túl gyengének bizonyultak a beavatkozásokhoz. Célunk a módszer kismedencében történő alkalmazhatóságának vizsgálata volt.
MÓDSZER: A korábban alkalmazott Erlangen-féle bioszintetikus modellen 2 hagyományos gastroscoppal, illetve a munkacsatornán keresztül levezetett endoscopos műszerekkel (tűpapillotom, endoscopos idegentest fogó, endoscopos hurok mellyel az endoloopot helyettesítettük) appendectomiát, oophorecteomiát és tuba ligaturát végeztünk. A beavatkozásokhoz a munkacsoportunk által NOTES műtétekhez kifejlesztett speciális overtube-ot is használtuk
EREDMÉNY: Az overtube nélkül biztonságon nem sikerültek a beavatkozások, segítségével azonban mindhárom műtét elvégezhető volt. Kivitelezésükhöz kb. 30 percre volt szükség. Korábbi transgastricusan végzett műtétek során szerzett tapasztalataink alapján a módszer begyakorlásával ez az idő tovább csökkenthető.
KÖVETKEZTETÉS: .A transgastricus út a kismedencei műtétekhez kifejezetten előnyös. A módszer alkalmazása nem csak a gastroenterológiában, hanem más szakmákban (pl. nőgyógyászat) is felmerül.