ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Upside-down gyomor ellátásának minimál invasiv lehetőségei a kockázati tényezők függvényében

Szülőkategória: KONGRESSZUSOK

Herczeg György1, Lukovich Péter2, Jónás Attila2, Dudás Ibolyka3, Tari Krisztina2, Harsányi László2

1 Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar,2 Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika,3 Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika

 

Bevezetés: Az upside-down gyomor elsősorban az idős korosztály megbetegedése. Napjainkban a laparoscopos műtéti beavatkozás a „gold standard”, azonban nagy kockázatú, jelentős panaszokkal bíró betegeknél a ma még ritkán alkalmazott gastroscopos módszer alternatív megoldást jelenthet.

Módszer: A Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján 2008 - 2010 között 136 betegnél történt műtét hiatus hernia miatt. 29 esetben nyílt, 107 esetben laparoscopos műtét történt, utóbbiak közül 10 esetben volt szükség konverzióra. A 136 esetből 29 esetben (21%) upside-down gyomor képezte a műtéti indikációt. Ezek közül 8 esetben laparotomiából, 21 esetben (72,4%) pedig laparoscopos módszerrel történt a beavatkozás. Egy 90 és 87 éves férfi betegeknél, akiknél a műtét extrém rizikót jelentett volna, gastroscopos megoldást választottunk. A gyomor mellkasba herniálódott 2/3 részét röntgen képerősítő alatt endoscoppal a hasüregbe reponáltuk (insufflálás és alpha-loop manőver segítségével), és a  egy percutan endoscopos gastrostomával a hasfalhoz rögzítettük.

Eredmény: A műtét után a betegek átlagosan 11 napot töltöttek a klinikán, 2 betegnél a hiatus hernia recidivája miatt laparotomiából reoperáció történt. A gastroscopos megoldáson átesett betegek 1 napot töltöttek a klinikán. Egyik betegnél a repositio valamint a rögzítés is sikeres, súlya gyarapodott, fokozatosan szájon keresztüli táplálásra tért át, de a beavatkozás után 3 hónappal urosepsisben elhunyt. A másik betegnél csak részben sikerült a gyomor repozitiója, de táplálása a PEG-en keresztül megoldott.

Következtetés: Az upside-down gyomor standard kezelése napjainkban a laparoscopos műtét. Extrém műtéti kockázatú betegeknél, ahol paraoesophagealis sérv táplálkozási képtelenséget okoz, a gastroscopos repozició és PEG-gel történő rögzítés a műtéti megoldás reális alternatívája lehet.