ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Laparoscopos cholecystectomia videó-elemzése ergonómiai szempontokból

Bevezetés: Bizonyított, hogy a laparoscopos technika előnyös a beteg számára. Ugyanakkor számos olyan közlemény jelenik meg, mely szerint az új műtéti technika ergonómiai szempontból jelentős - elsősorban a törzset és a nyakat érintő – és újszerű terhelést jelent a sebész számára. Ezek a körülmények - egészségkárosító hatásuk mellett - ronthatják a sebész teljesítményét, különösen a hosszabb, gyakran több órás laparoscopos beavatkozások esetében. Célunk műtéti videofelvételek elemzésével az ideális ergonómiai helyzet kidolgozása.
Módszer: A Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikáján 2011-ben 20 laparoscopos cholecystectomia (LC) testüregi műtéti képét, illetve ezzel párhuzamosan a műtői mozgást webkamera segítségével rögzítettük. Elemeztük a műtéti alapfelállást, az operatőr-asszisztens-műtős szakasszisztens térbeli és mozgási viszonyát, valamint a műtét főbb mozzanatainak elvégzéséhez szükséges időt, illetve a sebész által használt technikákat.
Eredmények: A műtétek 100%-ban az ún. európai módszer szerint történtek (az operatőr és a műtős-szakasszisztens a beteg bal, míg az asszisztens a jobb oldalán áll). A műtétek során az operatőrnek átlagosan 23 alkalommal kellett valamely eszközt a portból kihúznia, az asszisztens a kamerát átlagosan 2,3 alkalommal tisztította. A műtétek 70%-ban az operatőr magának asszisztált, 10%-ban magának kamerázott, és 20%-ban egy kézzel operált. A műtétek a bemetszéstől az utolsó bőrvarratig átlagosan 50 percig tartottak, a tiszta laparoscopos műtéti idő ebből 40 perc volt. Az inszufflálás 2 percet, a trokárok behelyezése 4 percet vett igénybe. A ductus cysticus kipreparálása átlagosan 12 percig tartott, a klippelés és a képletek átvágása kb. 3 percet igényelt. Az eszközcserék, illetve a kamera-tisztítások műtétenként 5 percet vettek igénybe.
Következtetés: Kétkezes műtéti technika esetén az operatőr a beteg lába között elhelyezkedve, a vele szemben elhelyezett monitoron figyelhetné a képet. Eszközei ekkor ideális szögben helyezkednének el, nem kellene törzsét és nyakát rotálnia. A kamerázó asszisztens ideális helye a beteg bal, a műtős-szakasszisztensé pedig a beteg jobb oldala. A műtét egyes szakaszainak időbeni megoszlása megfelel a szakirodalomban megadott értékeknek. A LC-nél a kamera mozgatásának begyakorlása és a lencse párásodásának, szennyeződésének megelőzése a haladó laparoscopos műtéteknél jelent majd előnyt.