ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

A transgastricus flexibilis endoscopos módszer alkalmazása a kóros kövérség sebészetében

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Váradi Gábor1, Lukovich Péter2, Jónás Attila1, Kádár Balázs1, Mehdi Sadat1, Tari Krisztina2, Kupcsulik Péter2

Magyar Sebész Társaság 58. Kongresszusa 2006. szeptember 6-9.

 

Absztrakt: Magy Seb. 2006; 59: 317.

1Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, 2Semmelweis Egyetem, I.sz. Sebészeti Klinika, Budapest

 

Bevezetés: A fejlett országokban az elhízás gyakorisága egyre nő. Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető. A kóros kövérség konzervatív terápiája hatástalannak bizonyult, a világon egyre inkább a sebészi segítségtől várják a legtöbbet ígérő, végleges megoldást. A bariátriai sebészet az 1950-es években kezdett kialakulni. Az első, irodalomban közölt esetet - egy jejuno-ilealis bypass műtétet - Kremen végezte. Napjainkban a bariátriai sebészeti beavatkozások két fő kategóriába sorolhatóak: ezek az ún. gyomorszűkítő, illetve a kombinált gyomorszűkítő és malabsorptiós eljárások. Az 1980-as évek óta több bariátriai megoldás laparoszkóposan is kivitelezhetővé vált. Az ún. Roux-Y gyomor-bypass (RYGB) sokak által a "gold standard"-nak tartott eljárás, mely abban különbözik az egyszerű gyomorszűkítéstől, hogy egy vékonybél-szakasz kiiktatása révén enyhe malabsorptiót hoz létre, nagyobb súlyvesztést lehetővé téve. Ezen módszer egyik változatában tasak kialakítása helyett a gyomor transsectióját hajtják végre. A műtét laparoszkópos változatával (LRYGBP) szerzett tapasztalatok alapján az első öt évben a súlyfelesleg 60-70%-ának elvesztése várható. A flexibilis endoszkópia fejlődése új minimálisan invazív módszert hozott létre, a transgastricus műtéti technikát. Állatkísérletek során végeztek már többek között transgastricus gastrojejunostomiát, appendectomiát, cholecystectomiát. Az új módszer bariátriai sebészetben való alkalmasságát vizsgáltuk kísérleti körülmények között.

Módszer: sertés gyomor-béltraktusának felhasználásával készített bioszintetikus modellen flexibilis endoszkóppal a gyomor elülső falán tűpapillotom segítségével gastrotomiás nyílást ejtettünk, majd az endoszkóp segítségével pneumoperitoneumot hoztunk létre. A gyomor antralis részének lezárásához az endoszkóp végére varrógép fejet rögzítettünk, azonban a flexibilis endoszkóp hajlékonysága, illetve ereje nem volt elégséges a varrat elkészítéséhez. Idegentest fogóval az utolsó ileumkacsot a gastrotomiás nyílásba behúzva a gastro-ileostomiát sikeresen elkészítettük.

Eredmény: Kutatócsoportunk korábban már végzett flexibilis endoszkóppal transgastricus gastrojejunostomiát, illetve cholecystogastrostomiát. A flexibilis endoszkóppal létrehozott RYGB véleményünk szerint kevésbé invazív, mint a laparoszkópos eljárás, és a transgastricus műtétek során készült gastrotomiás nyílás a gastro-ilealis anasztomózis készítéséhez felhasználható. A módszer segítségével elkerülhető a jelentős mennyiségű subcutan zsírrétegen keresztüli beavatkozás. Véleményünk szerint a flexibilis endoszkóppal végzett transgastricus műtét a későbbiekben - megfelelő varrógép kifejlesztése után - teret nyerhet a kóros kövérség sebészi ellátásában is. özöttük elhelyezkedő