ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Táplálkozási képtelenséget okozó nyelőcső betegségek miatt végzett minimálisan invasiv beavatkozások

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
06. 10. 10
Módosítás: 01 december 2016

Tari Krisztina 1 , Lukovich Péter dr. 1 , Farkas  Szabolcs dr. 2 ,

Magyar Gasztroenterológiai Társaság 46. Nagygyűlése, 2004. június Balatonaliga

1 Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika, Endoszkópos Labor, Budapest
2 Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest

 

A Semmelweis Egyetem I. sz Sebészeti Klinika endoszkópos ambulanciájára táplálkozási képtelenség miatt küldött betegek diagnosztikájában az endoszkópos vizsgálatnak meghatározó szerepe van. Ugyanakkor ez a vizsgálat számos esetben kivitelezhetetlen, vagy annak eredménye egyéb általában minimálisan invasiv - beavatkozásokat tesz szükségessé.
A beteganyag jellege (táplálkozásképtelenség miatt malnutricióban szenvedő betegek), a klinika speciális helyzete (az ország távoli részeiből is fogad ambuláns betegeket), az alapbetegség sokszínűsége (nyelőcső tumor, Savary-Miller IV. st. refluxbetegség, achalasia, tüdő tumor okozta nyelőcső compressio, broncho-oesophageális fistula, stb.) különböző ellátási módokat tesz szükségessé.
A nyelőcső röntgen-képerősítő alatt Savary-Gillard szondasorozattal történő tágítása után azoknál a betegeknél is kivitelezhető az endoszkópia, akiknél korábban az eszköz nem volt a szűkületen átvezethető.
Inoperábilis nyelőcső tumoros betegeknél a táplálkozás megoldására tubus helyezhető be, illetve elsősorban azoknál a betegeknél, akiknél a nyelőcső külső kompressziója miatt alakult ki nyelésképtelenség, indokolt lehet az öntáguló stentek behelyezése.
A szájon keresztül történő gyakran hosszú ideig tartó, ambulánsan végzett beavatkozások speciális felkészülést igényelnek. A betegek rossz cardio-pulmonalis állapota mellett a malnutrició, a tumoros cachexia, a fennálló oesophago-respiratoriscus fistula és az esetlegesen előforduló aspiratio légzési elégtelenséghez vezethet. A légutak leszívása, oxigén terápia illetve szükség esetén resuscitatio is szükségessé válhat.
A fent említett beavatkozások segítése klinikánkon az endoszkópos asszisztensnők feladatkörébe tartozik.