ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

A varrat nélküli anastomosis készítésének lehetőségei mágnesek segítségével

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
06. 10. 10
Módosítás: 01 december 2016

Jónás Attila 1 , Dr Lukovich Péter 2 , Kádár Balázs 1 , Váradi Gábor 1 , Mehdi Sadat 1 , Dr Bata Pál 3 , Tari Krisztina 2 , Dr Kupcsulik Péter 2

Magyar Sebész Társaság 58. Kongresszusa 2006. szeptember 6-9.

Absztrakt: Magy Seb. 2006; 59: 241.

 

 

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, 2 Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, 3 Semmelweis Egyetem, Radiológiai Klinika

 

Bevezetés: Már a 19. század elején folytattak kutatásokat varrat nélküli anastomosis elkészítésére. John Benjamin Murphy 1892-ben először készített működő, varrat nélküli anastomosist, de az eljárásnak még sok szövődménye volt. Több továbbfejlesztett eszközt és módszert használtak és használnak több vagy kevesebb sikerrel. Az utóbbi években a nemzetközi szakirodalomban feltűnt egy új lehetőség, amely mágnesek segítségével képez anastomosis-t. Ezt a technikát használva kísérletesen létrehoztak bilio-enteralis és entero-enteralis anastomosis-t, és draináltak pancreas pseudocysta-t. Kísérletünk célja gastro-jejunalis anastomosis létrehozása volt, mágnesek segítségével.

Módszer: A technika vizsgálatához és gyakorlásához házi sertés gyomor-béltraktusból - az anatómiai helyzetet lehető legjobban utánzó -modellt készítettünk. A beavatkozás során röntgen képerősítő alatt flexibilis endoszkóppal vezetődrótot vezettünk a duodenumba, melyen 10 mm átmérőjű, 12000 Gauss erősségű ritkaföldfém mágnest toltunk előre a flexura duodeno-jejunális-ig. A második vezetődrótot és rajta a mágnest a gyomorba vezettük. Megfelelő pozícionálás után sikeresen hoztunk létre összetapadást a mágnesek között. A mágnesek által a bélfalakra kifejtett nyomás hatására steril gyulladás alakul ki, amely a serosai felszínek adhesioját eredményezi. A 7-10 nap múlva kialakuló necrosis a béllumenek egymásba nyílását okozza.

Eredmény: A modellen sikerült létrehozni a mágnesek közötti összetapadást a gyomorba és a flexura duodeno-jejunalisba levezetett mágnesek között, miközben a mágneseken kívül csak a mai orvosi gyakorlatban is használt eszközöket használtuk. A beavatkozáshoz szükséges időt gyakorlással sikerült 20 perc alá csökkenteni. Bár a módszer alkalmazásához további vizsgálatok szükségesek, de a módszer megfelelő indikáció esetében alkalmas minimalisan invasiv módszer gastro-jejunalis anastomosis képzésére.