ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Mágnesek alkalmazhatóságának vizsgálata Zenker diverticulum kezelésében

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 10
Módosítás: 01 december 2016

Jónás Attila, Csicsai Lenke, Váradi Gábor ÁOK VI

Tudományos Diákköri Konferencia. I. helyezés, 2007

 

 

Semmelweis Egyetem ÁOK. SE. I. sz. Sebészeti Klinika

 

BEVEZETÉS: A nyelőcső Zenker diverticuluma általában az idősebb korosztály betegsége. Kezelése alapvetően műtéti, bár létezik minimál invasiv műtéti technika (flexibilis varrógép), illetve flexibilis endoscopos (laser, electrocoagulatio) megoldás is. Ezek mindegyike anaesthesiát igényel, ami az idősebb, nyelésében akadályozott beteg számára megterhelést jelent. A mágnesekkel létrehozott - mechanikus nyomás hatására létrejövő - anastomosisok analógiájára, a módszer alkalmazhatóságát vizsgáltuk Zenker diverticulum esetében.

MÓDSZER: A beavatkozás technikai modellezéséhez sertés bélrendszerét felhasználva létrehoztunk egy, a pathologiás helyzetet utánzó bioszintetikus modellt. A beavatkozást röntgen átvilágítás alatt végeztük. Két vezetődrótot vezettünk le: az elsőt endoscop segítségével a nyelőcső distalis szakaszába, a másodikat a diverticulumba. Ezt követően az első mágnest (h: 40 mm , D: 8 mm , Br: 12000 Gauss) a diverticulumba toltuk le, majd a másodikat a nyelőcsőbe. A két mágnes ily módon közrefogta a nyelőcső és a diverticulum között elhelyezkedő septumot. Élőben a mágnesek közötti nyomás hatására később steril gyulladás, majd necrosis alakul ki, átvágva a m. crycopharyngeus-t egybenyitva a diverticulum és a nyelőcső lumenét.

EREDMÉNY: Sikeresen kiviteleztük a modellen a beavatkozást. A módszer egy új indikációs területe lehet a mágnesek alkalmazásának, mely a későbbiekben alkalmas lehet a Zenker diverticulum - anaesthesiát nem igénylő - kezelésére.

Témavezető: Dr Lukovich Péter