ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Vérzés és infekció kockázat csökkentésének lehetséges módszere transgastrikus beavatkozások során

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
06. 10. 10
Módosítás: 01 december 2016

 

Kádár Balázs1,Lukovich Péter2,Kurt Gerlach3,Váradi Gábor1,Csicsai Lenke1,Jónás Attila1,Huba Antal 4 , Kupcsulik Péter2

Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekció XXI. Kongresszusa, Pécs, 2007. május 31. - június 2.

1Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, 2I. sz. Sebészeti Klinika,3 Technische Universität Ilmenau, 4 Budapesti Műszaki Egyetem

 

Bevezetés: Az elmúlt években a rohamosan fejlődő transgastrikus minimál invazív módszert sokan kétkedve fogadták. Sokakbanmerült fel a kérdés, hogy nem növeli-e ez a vérzés és az infekció veszélyének kockázatát? A probléma megoldására az antibiotikumos gyomormosást, steril eszközök és overtube alkalmazását javasolják. Ez idáig nem készült speciálisan ehhez az eljáráshoz kifejlesztett overtube.

Cél: Olyan overtube tervezése és prototípusának elkészítése mely a beavatkozások során a fent említett problémák megoldására alkalmas.

Módszer: Eszközünket sertés gyomor-bél traktus felhasználásával készült bioszintetikus modellen vizsgáltuk. 70 cm hosszú és 3 cm átmérőjű flexibilis szilikon csövet készítettünk, melynek falvastagsága 0,5 mm volt. Az overtube-ot a hossztengelyével párhuzamosan összenyomtuk és egy kisebb átmérőjű csőbe tettük. Az overtube gyomor felöli végére két darab egymástól független felfújható, egymás felett levő gyűrű alakú ballont készítettünk, mellyel az eszközt a gastrotomiás nyílásban rögzíteni tudtuk. Tűpapillotommal ejtett gyomorfali metszést követően az összenyomott overtube végét a nyíláson átvezettük, a külső borítást kissé visszahúzva a disztális ballont felfújtuk. Az overtube enyhe húzásával a disztális ballon a gyomorfalnak feszült, ezt követően a külső borítást eltávolítva a proximális ballont is levegővel inszuffláltuk. Az overtube segítségével tuba ligaturát végeztünk a modellen.

Eredmény: Az eszköz segítségével gyorsan és biztonságosan tudtunk két flexibilis endoszkópot levezetni. Így az oesophagus sérülése elkerülhető, több eszköz alkalmazása és cseréje akadálytalanul és gyorsan kivitelezhető. Az eszköz használatával a két ballon közötti szövetre gyakorolt kompresszió és záró hatás következtében a vérzés és az infekció kockázat csökkenthető. Az overtube egybeépíthető a pneumoperitoneum létrehozásához szükséges insufflátorral, ezáltal a hasüregi nyomás is mérhetővé válik. Nem várt előny volt, hogy az overtube nagyobb merevséget biztosított az endoszkópok számára, ezért a tuba ligatura kivitelezése könnyebb és gyorsabb volt.

Következtetés: A módszerhez megfelelő sebészeti műszerek mellett speciális kisegítő eszközök kifejlesztése is szükséges, melyek segítségével a kockázat csökkenthető.