ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

A transgastricus flexibilis endoscopos módszer alkalmazhatóságának vizsgálata nőgyógyászati műtéteknél

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Csicsai Lenke, ÁOK, V. évf., Jónás Attila, ÁOK, VI. évf., Kádár Balázs, ÁOK, VI. évf.

TDK Konferencia 2007.

I. számú Sebészeti Klinika

 

BEVEZETÉS: 2004-ben új módszerrel - a természetes szájadékokon keresztül végzett műtétekkel (natural orifice transluminal endoscopic surgery, NOTES) - bővült a minimális invasiv sebészet palettája. Munkacsoportunk a transgastricus flexibilis endoscopos beavatkozás nőgyógyászati alkalmazhatóságának vizsgálatára a tuba ligatura kivitelezését tűzte ki célul.

MÓDSZER: Sertés gyomor béltraktusának felhasználásával készített bioszintetikus modellen végeztük a beavatkozást, két hagyományos flexibilis gastroscopot és endoscopos tartozékokat (tűpapillotom, biopsiás és idegentest fogó) használtunk. Első lépésként elektrocauther segítségével az antrumon kb. 3 cm-es nyílást ejtettünk, majd ezt követően a nyíláson az endoszkópot átvezetve a peritonealis űrbe jutottunk, ahol pneumoperitoneumot hoztunk létre. Ezt követően a gastroscopot a kismedencébe irányítva felkerestük a tubát, amire endoloop-t helyeztünk fel.

EREDMÉNY: A transgastricus behatolás a kismedencei-így nőgyógyászati műtéteknél - előnyt jelent. A hagyományos gastroscopok flexibilitása alkalmazása extraluminalisan hátrányt jelent, mivel a kismedencébe való vezetésekor az eszköz nehezen irányítható, illetve a munkacsatornán keresztül használt tartozékokkal nem lehet elegendő erőt kifejteni. A műtét rutinszerű alkalmazásához speciális eszközök kifejlesztésére van szükség.

Témavezető: Dr Lukovich Péter