ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Invasive flexibilis endoscopos beavatkozások: Merre tart az endoscopia?

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Tari Krisztina 1 , Lukovich Péter dr. 1 Bata Pál dr. 2 , Kádár Balázs drd 3 ., Jónás Attila drd. 3 , Mehdi Sadat Akhavi drd. 3, Kupcsulik Péter dr. 1

Magyar Gasztroenterológiai Társaság 48. Nagygyűlése, Szeged, 2006.

1 Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika, Budapest, 2 Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest,

3 Semmelweis Egyetem ÁOK, Budapest

 

Bevezetés : A napjainkban használt videoendoscopokkal a diagnózis felállításán túl a terápiás beavatkozás a cél. Egyes betegségeknél (pl:epeúti kövesség, nyelőcső visszér) elsőként választandó eljárássá vált a sebészi kezeléssel szemben, csökkentve a műtéti indikációk körét. Az első igazán invasiv endoscopos beavatkozás a polypectomia volt, mely napjainkra már rutin eljárássá vált. A piecemeal-technika megjelenésével a 3-4 cm-nél nagyobb, óriás polypok is biztonságosan eltávolíthatók, műtői háttérrel rendelkező intézetekben. A sessilis polypok eltávolítására fejlesztették ki az endoscopos mucosectomia technikáját, amely adenomák, dysplasiák mellett sikeresen alkalmazható korai rákok eltávolítására is, így a nagy műtéti kockázatú betegeknél alternatív beavatkozás lehet a sebészi eljárással szemben. A gyomor ürülését akadályozó inoperábilis, malignus elváltozások hagyományos sebészi megoldása helyett az endoscopos duodenalis öntáguló stent behelyezése végezhető. Magas szövődmény-aránya miatt, ez a beavatkozás nem vált rutin eljárássá. Az utóbbi években azonban teljesen új endoscopos megoldások jelentek meg a nemzetközi szakirodalomban, melyeknek kísérletes begyakorlását tűztük ki célul.


Módszer : Klinikánkon 2005-ben flexibilis endoscoppal sertés gyomor-béltraktus modellen két új gastroentero-anastomosis készítési technikát gyakoroltunk be. Az első módszernél transgastricus úton (a gyomor megnyitása után a peritonealis űrbe vezetve az endoscopot, majd felhúzva a jejunum kacsot) készítettük el az anastomosist, míg a másik eljárásnál két ritka-földfém mágnest alkalmaztunk.


Összegzés : A flexibilis endoscoppal végzett minimál invasiv műtéti beavatkozások palettája folyamatosan, bővül, amely egyre nagyobb felkészültséget követel, és újabb kihívást jelent a szakasszisztenseknek is. Előadásunkban ezeket az új módszereket kívánjuk bemutatni.