ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Intracorporális asszitencia laparoscopos cholecystectomiánál mágnesek segítségével. Kísérletes eredmények

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Lukovich Péter, Zsirka Attila, Hudomel Dávid, Váradi Gábor, Kecskédi Bence, Kupcsulik Péter

Magyar Sebész Társaság 59. Kongresszusa 2008. június 18-20.

1Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika, Általános Orvostudományi Kar 2 Budapest

 

Bevezetés: A laparoscopos cholecystectomia során a hasfalon az optika, az operatőr és az asszisztensek műszereinek bevezetéséhez négy, haladó laparoscopos műtéteknél sok esetben akár 5-6 metszés is szükséges. A trocárok pontos elhelyezése rendkívül fontos, mivel a túl közel, vagy rossz helyen elhelyezett műszerek a műtét kivitelezését nagymértékben megnehezíthetik, akár lehetetlenné is tehetik. Intracorporalisan használható műszerek segítségével a bőrmetszések száma csökkenthető lenne, és nem lenne meghatározó a hasfali metszés helye a műtét során.

Módszer : A kísérlethez bioszintetikus modellt, illetve cadavert használtunk. A laparoscopos cholecystectomiánál epigastrialisan ejtett metszésen bevezetett 10 mm-es trocáron keresztül speciális 10 mm átmérőjű, változtatható fogó erejű két csipeszt toltunk be a hasüregbe. Ezek végére erős fonallal 9 mm-es gyűrű alakú NeFeB ritkaföldfém mágneseket rögzítettünk. A trocáron keresztül bevezetett fogóval a csipeszeket kinyitva, azokat az epehólyagra helyeztük fel a laparoscopos cholecystectomiához hasonlóan. A hasfalon kívül elhelyezett ritkaföldfém mágnesek, illetve a csipeszek végére erősített mágnesek összetapadtak. Optikaként flexibilis videoendoscopot használtunk, a beavatkozást videóval rögzítettük.

Eredmények : A speciális csipeszek prototípusai a trocáron keresztül vezetett eszközzel az epehólyagra könnyen, 2-3 perc alatt felhelyezhetőek voltak. Az extracorporális és intracorporális mágnesek között létrejövő mágneses erővel a csipeszek, illetve az epehólyag is mozgatható volt, a Calot háromszög feltárható volt, de a műtét biztonságos kivitelezéséhez megfelelő erő a mágnesekkel nem volt kifejthető.

Következtetés : Az extracorporális ritkaföldfém mágnesek helyett elektromágnest alkalmazva nagyobb, és szabályozható (hasfalvastagság!) erő érhető el. A módszer sikeres alkalmazása esetén a húzás iránya változtatható, így azt nem szabja meg a hasfali metszés helye. Optikaként kis, 10 mm-es trocáron keresztül a hasüregbe vezethető, és mágnessel extracorporálisan szintén irányítható kamera is alkalmazható. A módszer a természetes szájadékokon keresztül végzett műtétekhez (NOTES) is alkalmazható, segítségével megoldható a módszer egyik jelenlegi gyengesége, a triangulatio kérdése.