ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Új minimál invasiv megoldás gastro-entero anastomosis készítésére. Kísérleti eredmények.

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Kecskédi Bence, Csicsai Lenke ÁOK. VI. évfolyam

TDK KONGRESSZUS 2008. február 14.-15.

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika, Budapest

Bevezetés: A gyomorürülési zavar leggyakoribb oka a hasnyálmirigy fejének rosszindulatú daganata, mely felfedezésének időpontjában az esetek 80%-ban már inoperábilis. A "gold standard"-nak számító hagyományos GEA mellett laparoscopos GEA, duodenalis stent behelyezés is szóba jön. Emellett új eljárások (transgastricus, mágnes) fejlesztése is zajlik. Olyan új módszer kifejlesztését tűztük ki célul, ami nem igényel narcosist, ambulánsan kivitelezhető és a beavatkozás után a beteg azonnal táplálható.

Módszer: A bioszintetikus modellen vizsgált technika során az első jejunumkacsba egy összehajtható fémgyűrűt vezetünk le, majd ezt követően a gyomorba egy 3 cm belső átmérőjű gyűrű alakú NdFeB mágnest. Az összehajtott fémgyűrű a jejunumban kinyílva a mágneses gyűrűvel összekapaszkodik, rögzítve egymáshoz a bélszéleket. A gyűrűk közepét átvágva az anastomosis azonnal használható.

Eredmény: Bár a mágneses kapcsolat a fémgyűrű, illetve a mágnesgyűrű között létrejött, ez az erő nem volt elégséges biztonságos anastomosis létrehozásához, a bélfalak átvágása során a belek elmozdultak. .

Következtetés: Mivel a kísérlethez használt NdFeB mágnes a természetben található legerősebb mágnes, erősebb kapcsolat csak elektromágnesek alkalmazásától remélhető.

Témavezető: Dr. Lukovich Péter