ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Gastrointestinális elváltozások preoperativ endoscopos jelölése

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Pálinkás Péter, ÁOK, V. évfolyam, Hudomel Dávid, ÁOK, V. évfolyam

TDK KONGRESSZUS 2008. február 14.-15.

Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

 

Bevezetés : A laparoscopos műtétek térnyerésével a gyomor-béltraktus kis, serosát nem elérő daganatainak műtét alatti helymeghatározása sok esetben nehéz, vagy lehetetlen. Ilyen esetekben intraoperativ endoscopos vizsgálat ugyan segíthet a pontos helymeghatározásban, de időigényes, és a béltraktus levegővel történő felfújása nehezíti a műtét kivitelezhetőségét. Az idáig alkalmazott preoperativ endoszkópos jelölő anyagok nem minden részletre kiterjedően váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Módszer : Állatkísérletek során a gyomor-bél traktus submucosus rétegébe, hipoallergén polimetil-metakrilát gyöngyökbe burkolt, UV-fényben lumineszkáló festéket adtunk. UV fényforrással történő megvilágítás után sertés bélen vizsgáltuk a megjelölt terület extraluminalis kimutathatóságát, patkányokon a jelölést követő 2 hétben annak változását.

Eredmények: Az endoscopos injektálást követően a megjelölt bélszakasz extraluminalisan felismerhető volt, és a PMMA burkolatnak köszönhetően a vizsgálatok időtartama alatt toxikus mellékhatást nem észleltünk.

Következtetés: Az alkalmazott jelölőanyag a GI traktus elváltozásainak biztonságos preoperativ jelöléséhez alkalmas volt de alkalmazási lehetőségét korlátozta, hogy csak UV-fény hatására lumineszkált. A tapasztalok alapján egy új, UV fényt nem igénylő lumineszkáló pigmentanyaggal újabb kísérleteket tervezünk.

Témavezető: Dr. Lukovich Péter