ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Transgastricus NOTES műtétek gastrotomiájának zárása mágnesek segítségével

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Kecskédi Bence (2), Dr. Lukovich Péter (1), Tari Krisztina (1), Dr. Váradi Gábor(1),Dr. Jónás Attila (1), Gerő Dániel (2)

Magyar Sebész Társaság 59. Kongresszusa 2008. június 18-20.

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika (1), Általános Orvostudományi Kar (2) Budapest

 

Bevezetés: Jelenleg a N.O.T.E.S. műtétek fejlődésének, elterjedésének egyik legfőbb akadálya a viscerotomia zárásának megoldatlansága. Ez az egyik oka annak, hogy az első ilyen próbálkozások transvaginalisan történtek, ahol a varratinsuffitientia nem járhat fatális kimenettel. A viscerotomia zárásának megoldására eddig számtalan próbálkozás, fejlesztés történt, de a különböző módszerek egyike sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Módszer: Hagyományos flexibilis gastroscop két oldalára egy-egy vékony draint rögzítettünk, melyek distalis végébe 2db 20*1*5mm-es téglatest alakú neodinium ritka-földfém mágnest helyeztünk. A drainekbe fém vezetődrótokat helyeztünk, melyek előretolásával a téglatest alakú mágnesek előre kitolhatóak, nem megfelelő pozíció esetén - a mágneses erő következtében - vissza is húzhatóak. Az endoscop munkacsatornáján átvezetett idegentestfogóval a bélfalat az enterotomiás nyílásnak megfelelően redőbe emelve, és a két mágnest - az endoscop folyamatos visszahúzása mellett - előretolva a két mágnes összetapad, lezárva így az enterotomiás nyílást. Mágnesek korábbi humán alkalmazása alapján a mágnesek közötti nyomóerő steril gyulladást hoz létre, mely lezárja az enterotomiát. Később a nyomásnak kitett szövetek necrotizálnak, és a mágnesek per vias naturales távozhatnak.

Eredmények: Kísérleteinket sertés izolált béltraktusán végeztük. A kísérlet elején végzett 15mm-es enterotomiás nyílás zárását 20 alkalommal végeztük el a mágnessekkel. Ebből 17 alkalommal a zárás sikeres volt, 1 alkalommal a mágnesek leestek, két alkalommal pedig nem zárták le teljesen a 15 mm-es perforatios nyílást. A mágnesekkel sikeresen zárt viscerotomia a folyadékot nem eresztette át, és a 10 Hgmm-es nyomásnak is ellenállt. A beavatkozások átlagosan 3,5 percet igényeltek.

Következtetés: Módszerünk előnye a gyors kivitelezhetőségben, és egyszerűségében rejlik. A módszer további fejlesztéseket igényel: in vivo kísérletek előtt tervezzük egy az endoscop végére rögzíthető applicátor kifejlesztését, illetve a mágnesek méreteinek és alakjának további változtatását a zárás biztonságának növelésére.