ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Luminescáló festékanyaggal történő preoperativ jelölés laparoscopos vastagbélműtétekhez

Szülőkategória: KUTATÁSI TÉMÁK
10. 01. 09
Módosítás: 01 december 2016

Hudomel Dávid (2), Pálinkás Péter (2), Kupcsulik Péter (1), Lukovich Péter (1)

Magyar Sebész Társaság 59. Kongresszusa 2008. június 18-20.

 

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika (1), Általános Orvostudományi Kar (2) Budapest

 

Bevezetés: A laparoscopos vastagbélműtétek során - a taktilis érzékelés korlátozottsága miatt - kis elváltozásoknál a sebész csak a colonoscopos leírásra támaszkodhat. Közismert azonban, hogy ez, az anatómia lokalizációt illetően, jelentős tévedésekkel járhat. A sebésznek ilyen esetben az intraoperativ endoscopos vizsgálat ugyan segíthet, de a vizsgálat időigényes, a sterilitás elvesztésével járhat, és a béltraktus levegővel történő felfújása megnehezíti a műtét kivitelezését. A jelenleg alkalmazott preoperatív jelölései módszerek (clipp, India tinta) nem váltották be minden tekintetben a hozzájuk fűzött reményeket.

Módszer: Állatkísérletek során jelölőanyagként egy europiumot és dysprosiumot tartalmazó, természetes fény hatására lumineszkáló anyagot alkalmaztunk. Mivel az anyag közvetlen beadása a szervezet ionháztartásának, homeostasisának felborulását okozhatta volna, illetve az anyag vizes oldattal való érintkezése a luminszkáló hatás elvesztésével járt volna, az anyagot porítás után hipoallergén szilicium-dioxid (SiO 2 ) gyöngyökbe burkoltuk. Ezt endoscopos úton intraluminalisan sclerotizáló tűvel sertésbélbe, illetve patkányoknál laparotomiát követően extraluminalisan, a béltraktus submucosus rétegébe injectáltuk.

Eredmények: A sertésbélbe intraluminalisan adott lumineszkáló anyag laparoscopos fényforrással 1 perces expozíció után extraluminalisan is jól felismerhető volt, lumineszkált. A patkányoknak beadott oldat a két héttel később végzett relaparotomia során is pontos lokalizációt tett lehetővé. A SiO 2 burkolatnak köszönhetően a vizsgálatok időtartama alatt a patkányoknál toxikus mellékhatást nem észleltünk

Következtetés: Kísérleteink alapján az alkalmazott lumineszkáló jelölőanyag alkalmas lehet a gastrointestinalis traktus kis elváltozásainak preoperativ jelölésére.