ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

N.O.T.E.S.

in HIREINK
10. 01. 19
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 19 január 2010

Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery - NOTES

Természetes Testnyílásokon Keresztül Végzett Sebészet

A kifejezés az emberi testen lévő természetes nyílásokon keresztül (száj, végbél, hüvely, húgycső), a bőrfelszínen való vágás nélkül végezhető sebészeti beavatkozásokat jelenti.

Érdeklődőknek, betegeknek a Természetes Testnyílásokon Keresztül Végzett Sebészetről

2011 – Mi a helyzet a NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery) műtétekkel. Még utópia, vagy már realitás?

A NOTES kifejezés hallatán napjainkban még csak véletlenül sem a jegyzettömbre kell asszociálnunk, hanem egy új műtéti technikára: a „vágás nélküli” Természetes Testnyílásokon Keresztül Végzett Sebészetre”. A „kulcslyuk sebészet” (laparoscopia) a mai emberek fülének már egyáltalán nem idegen, hiszen nincs ma Magyarországon olyan ember, aki így vagy úgy ne hallott volna ezen minimálisan invazív módszerről. Ilyen technikával operáljuk az epehólyag eltávolítást, a lágyéksérvet, a reflux betegséget, a vastagbél eltávolítások egyre nagyobb részét és még sok minden mást is. Összességében igaz az a megállapítás, hogy nincs a hasüregben olyan szerv vagy szervrendszer, melyet ne tudnánk megoperálni a laparoscopos technikával. Ez a technika hazánkban a 90-es évek elején vette meg a lábát, tehát nem meglepő, hogy a ma már a legfiatalabb sebész is elsajátítja ezt a technikát.

A műtéti technika, a technológia fejlődésével manapság a világot a természetes testnyílásokon keresztüli endoszkópos sebészet kezdi meghódítani. Legfőbb előnye, hogy nincs metszés a bőrön, ezáltal a műtét utáni fájdalom minimális, szinte elhanyagolható, nem is beszélve a kozmetikai előnyeiről. A módszer elsősorban a betegeknek előnyös: ha tehetné, minden beteg ezt a módszert választaná a fájdalom minimalizálása és az esztétikai előnyök miatt. Nem ugyanez a helyzet a beavatkozást végző sebészeknél. Mivel nincs a bőrön metszés, valahogy be kell jutnunk a hasüregbe, ami valamilyen üreges szerv kilyukasztásával érhető el. Ez rendkívül sok kérdést vet fel. Megéri-e 3-5 kis bőrmetszést lecserélni egy gyomron, hüvely hátsó falán esetleg húgyhólyagon, vagy akár vastagbélen ejtett metszésre? Ezek a kilyukasztott szervek biztonságosan zárhatóak-e? Mennyi időbe telik a műtét és mennyibe a lyukak zárása? Úgy tűnik, hogy szakmailag a hüvelyen keresztüli műtét elfogadható kockázatokkal jár. Ez azonban máris a felére (nőkre) csökkenti azon betegek számát, akiknél biztonsággal alkalmazható lenne ez az új technika. Hazánkban ezen beavatkozások még csak kísérleti stádiumban vannak, ám az eredmények meglepően jónak mondhatóak: sertés hüvelyén keresztül mindössze 50 perc alatt sikerült az epehólyagot eltávolítani. (összehasonlításképpen ez a laparoscopos kulcslyuk műtét esetében 25-30 perc)

Dél-Amerikában azonban teljesen más a helyzet. A nem túl szigorú etikai bizottsági engedély beszerzésének birtokában több száz ilyen NOTES beavatkozást végeztek már sikerrel. Ezek döntően az epehólyag és féregnyúlvány eltávolítását jelentik. Többek között Naomi Campbell epehólyagját is hüvelyen keresztül távolították el. De jelent már meg nagy összefoglaló, közlemény Németországi eredményekről is.

Altatás természetesen NOTES beavatkozásokhoz is szükséges, így az ezzel járó kellemetlenségek (kábultság, hányinger, hányás) nem kerülhetőek el. A NOTES technikákhoz speciális műszerpark is szükséges, melynek ára jelenleg magasabb a hagyományos laparoscopos műszerekénél.

A NOTES technika megoldatlan kérdéseit megkerülve a világban egy új technika, az egyportos sebészet (SPS) hódít teret. A SPS technika azzal együtt, hogy nem szakít a hagyományos laparoscopos elvekkel, magában foglalja a NOTES kozmetikai előnyét, ugyanis mivel a köldökben található a port, így műtét után nincs látható sebzés a hasfalon. Egyes szerzők E-NOTES-nak (Embrionalis-NOTES ) nevezik ezt a módszert, hiszen a köldökgyűrű is természetes testnyílásnak nevezhető. Ehhez a technikához nem szükséges speciális műszerezettség, akár egyenes eszközökkel is biztonsággal kivitelezhető egy-egy SPS műtét, azonban azt is meg kell említeni, hogy a hajlított vagy görbített eszközök előnyt jelenthetnek. Ezen eszközök napi rutinban való használata hosszabb gyakorlást igényel.

Míg a rendkívül költséges eszközök és a súlyos szövődményeket biztonsággal megelőző technika hiánya miatt NOTES beavatkozások még néhány évig biztosan csak kísérleti körülmények között lesznek végezhetőek hazánkban, addig az egy portos sebészetnél más a helyzet. Klinikánkon több mint 30 sikeres E-NOTES epeműtéten vagyunk túl, átlagban 50 perces műtéti idővel, minimális szövődménnyel. Egy porton keresztül nem csak epehólyagot, hanem a hasüreg egyéb szervét is el lehet távolítani. Erre kitűnő példa Kupcsulik professzor úr, aki hazánkban úttörőként távolított el vastagbelet, élőben a IV. magyar NOTES konferencián március első szombatján. A műtét mindössze 145 percet vett igénybe, s a vastagbél tumorral egy ülésben a beteg petefészek cystáját is sikeresen eltávolította.

Szpaszkij László

Budapest, 2011. március 28.