ÖTLETEK . . .

 

AMIK  ELEINTE  MEGLEPŐEK

 

MÓDSZEREK . . .

 

AMIK  NEM  SZOKVÁNYOSAK

 

KÍSÉRLETEK ...

 

AMIK  SOKSZOR  ÚJSZERŰEK 

 

MŰTÉTEK . . .

 

AHOL MINDEZEKET

 

MEGVALÓSÍTJUK

 

Beszámoló az MST Sebészeti Endoszkópos Szekciójának XIV Kongresszusáról

in HIREINK
11. 10. 01
Módosítás: 07 december 2016
Készült: 01 október 2011

Visegrád, 2011.10.20-22.

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoszkópos Szekciójának XIV. Kongresszusa idén október 20-22. között kerül megrendezésre a Termál Hotel Visegrád konferencia és welness szállodában.

A kétévente megrendezésre kerülő kongresszusnak idén a Fővárosi Szent Imre Kórház lehetett a szervező házigazdája.Visegrádon rendkívül szép környezetben, elegáns szállodában várt minket a konferencia. Ahogy a minimálisan invazív sebészi beavatkozások robbanásszerű fejlődésének lehettünk tanúi az elmúlt években, a kongresszuson is megfigyelhető volt a nyitottság az újdonságokra, innovatív technikákra, észrevételekre.

Nyitásként dr. Veres János –a Veres-tű feltalálója- előtt tisztelegtünk, és hallgathattuk meg emlékelőadását. Ezek után egy érdekfeszítő kerekasztal konferenciát láthattunk, amelyen a laparoszkópos sebészet jelenét és jövőjét tekinthettük át különböző aspektusokból. Újdonságokat tudtunk meg a robotsebészetről, mini laparoszkópiáról, a NOTES-ról, valamint a Single port feltárásról. Minden témakört a tudományág egy elismert szakembere vezetett fel előadásával, majd ezek után lehetőség nyílt kérdésekre, hozzászólásokra is, melyek során igazán gondolatindító felvetéseket, válaszokat hallhattunk.

A benyújtott előadások két teremben párhuzamosan zajlottak, a hallgatóságnak gyakran nem kis dilemmát okozva a helyszínválasztással. Izgalmas, érdekes előadások, és értő, építő jellegű kérdések hangzottak el. Kutatócsoportunkat két előadó is képviselte, Lukovich Péter a Sils vastagbélműtétekkel szerzett első tapasztalataink, valamint a Lágyéksérv, mint behatolási kapu a laparoscopos (single-port) műtéteknél című előadást, illetve A laparoscopos cholecystectomia (LC) intézményis és személyenkénti tanulási görbéjének alakulása 1994 és 2009 között Klinikánkon című posztert mutatta be, míg Herczeg György az Upside-down gyomor ellátásának minimál invasiv lehetőségei a kockázat függvényében című előadást tartotta meg.

Az esti jó hangulatú bankettvacsorán kötetlenebb keretek között nyílt lehetőség eszmecserére más intézmények kollégáival.

Másnap ismét egy figyelemfelkeltő kerekasztal konferenciával indult a nap, a laparoszkópos onkológiai sebészet témakörében. Az első naphoz hasonlóan elgondolkodtató előadásokat és hozzászólásokat hallhattunk. További benyújtott előadásokkal zárult a nap.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a kongresszus kiváló hangulata, magas szakmai színvonala miatt várakozással tekintünk a következőre.

Heczeg György

A konferencián szereplő előadásaink

 


 

Tisztelt Kollégák !

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoszkópos Szekciójának XIV. Kongresszusa idén október 20-22. között kerül megrendezésre a Termál Hotel Visegrád konferencia és welness szállodában.

Hagyományoknak megfelelően kétévente kerül sor erre a rangos szakmai rendezvényre, melynek idén a MST Sebészeti Endoszkópos Szekció vezetőségének döntése alapján a Fővárosi Szent Imre Kórház lehet a szervező házigazdája.

 

A minimálisan invazív sebészi beavatkozások robbanásszerű fejlődésének lehettünk tanúi az elmúlt években, a technikai innováció újabb és újabb eredményei segítik munkánk színvonalát és biztonságosságát, a műtéti beavatkozások palettája folyamatosan bővül, az ismeretanyag nő. Az un. egykapus beavatkozások már a klinikai gyakorlat részévé váltak, de a természetes testnyílásokon keresztül végzett transvisceralis beavatkozások még intenzív experimentális kutatás stádiumában vannak. A világ és benne szakmánk fejlődése is felgyorsult, kötelességünk ezt követni és a fiatalok tanításával a sebészi szakma folytonosságát biztosítani.

A Kongresszus a minimálisan invazív sebészeti beavatkozások nemzetközi trendjeit, eredményeit áttekintve lehetőséget kíván biztosítani a hazai intézményekben folyó munka eredményeinek bemutatására. A „szűkebben ” értelmezett szakmai kérdések mellett foglalkozik majd a finanszírozás hazai anomáliáival is, ami különösen szembeötlő az endoszkópos műtéti beavatkozások esetében. Döntően ennek tudható be, hogy az endoszkópos műtétek száma sajnálatosan lassú növekedést mutat hazánkban.

Elkötelezettség, áldozatvállalás és kemény munka jellemzi azokat a hazai centrumokat, amelyek a nehézségek ellenére is egyre nagyobb számban végeznek minimálisan invazív beavatkozásokat és a módszerek terjesztésében, a tapasztalatok átadásában így a képzésben illetve továbbképzésben aktív szerepet vállalnak élő műtéti bemutatókat magukba foglaló tematikus „workshopok” rendezésével is. Természetesen az oktatói tevékenység meghatározó alapját az orvosegyetemek Sebészeti Klinikái valamint Kisérletes Sebészeti illetve Műtéttani Intézetei képezik kiemelkedő teljesítményükkel.

Immár hagyomány, hogy a minimálisan invazív beavatkozások során világszerte alkalmazott CO2 befúvást biztosító Veres-tű magyar megalkotója emléke előtt tisztelegve kerül sor a Dr. Veres János emlékelőadásra is.  Az emlékelőadás megtartására felkért, arra méltónak talált kolléga veheti át a dr. Veres János emlékérmet, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotását.

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoszkópos Szekciója és a helyi szervezők nevében minden Kolléganőt és Kollégát tisztelettel és szeretettel hívunk a Kongresszuson való aktív részvételre.

Dr. Bálint András

a Kongresszus elnöke

 

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Endoszkópos Szekciójának - MSTSES - XIV. Kongresszusa 2011. október 20 - 22. között kerül megrendezésre a Termál Hotel Visegrád Konferencia Központjában. A jelentkezéssel és részvétellel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.orvoskonferencia.eu weboldalon.

Tudományos információ:
Tudományos:
Dr. habil. Bálint András
Fővárosi Szent Imre Kórház Általános
Sebészeti Profil
1115 Budapest, Tétényi út 12-16.
Telefon: +36 1 464 8669
Fax.: + 36 1 464 8734
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szervezési információk:
Telefon: + 36 20 919 9028
+ 36 1 322 7481
Fax.: + 36 1 322 7486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.